Úvod

Útulný kočičí domov

Kočky společně s pejsky patří v našich zeměpisných šířkách mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky. Také máte doma kočičky a záleží Vám na tom, aby se u Vás měly jako v bavlnce? Vytvořte jim útulný kočičí domov. Poradíme Vám, jaký nábytek potřebuje kočka ke svému spokojenému životu.


Kočka není ryba
Domácí mazlíčci jsou velmi milými společníky. Jako jejich laskaví páníčkové však musíme dbát na to, abychom jim u nás doma vytvořili příznivé životní podmínky, které si nepochybně zaslouží. Když si pořídíme rybičky, moc starostí si tím nepřiděláme. Tato drobná tichá stvoření se obvykle spokojí s akváriem s čistou vodou, krmením a občasným čištěním jejich proskleného domečku. Také v případě, že se k nám nastěhuje mluvící papoušek, nemusíme v bytě (kromě vyhrazení místa, kam postavíme klec) provádět žádné závažnější úpravy interiéru. S kočkami je to však něco úplně jiného!

Kapsička s lososem nestačí 
Kdo se rozhodne, pořídit si kočku, měl by předem vědět, že ji nestačí pouze nakrmit (byť byste jí podstrojovali ty největší delikatesy – jako je třeba kapsička s telecím masem či lososem) a občas pohladit po hřbetě. Kočka totiž potřebuje svůj vlastní prostor. S trochou nadsázky by se dalo hovořit o bytě v bytě. Ono půvabné čtyřnohé stvoření by v ideálním případě mělo mít svou vlastní ložnici, toaletu, jídelnu a tělocvičnu. To platí zejména v případě, kdy kočka žije v bytě, nikoli v domě se zahradou, na kterou má volný přístup. (Zde musíme pamatovat také na to, aby kočka měla svůj vlastní vchod, nejlépe formou dvířek v hlavních dveřích. Díky vlastnímu vchodu získá kočka potřebnou svobodu.) Jestliže má kočka volný přístup na zahradu, kočičí tělocvičnu zařizovat nemusíme, zvíře najde dostatek možností k protažení svého pružného těla ve větvích stromů. Ale vraťme se zpátky k našemu luxusnímu kočičímu apartmá.

Ložnice s toaletou 
Stejně jako pejsek potřebuje kočka svůj vlastní pelíšek. Zvířata si místo, kde se jim příjemně leží, vybírají zpravidla sama. Na rozdíl od psí ložnice nebývá ta kočičí na zemi, ale na nějakém vyvýšeném místě. Může jím být starší pohovka, ale klidně i proutěný košík vystlaný měkkou podestýlkou umístěný v některé z bytelných polic. Kočka si na své místo zvykne a bude zde pravidelně odpočívat.

Výhodou kočky je, že ji nemusíte pravidelně venčit. Na toaletu si totiž spolehlivě dojde sama. Kočičí sice toaleta může mít podobu krabice s pískem, ale proč raději nevsadit na zajímavý kousek nábytku? Velmi praktické řešení představuje toaleta s poklopem, která je dobrou prevencí šíření nežádoucího zápachu. Ta může být vyrobená z buď plastu, nebo může mít formu dřevěného domečku.

Jídelna a tělocvična
Na kočičí jídelnu se příliš vysoké nároky nekladou. Stačí dvě misky, jedna na vodu, a druhá na potravu, ideálně v rohu místnosti či na jiném klidném místě. Šelmy totiž nejraději konzumují svou potravu pokud možno samotě a zcela nerušeně.

A nyní přichází na řadu to nejzajímavější: kočičí prolézačky. Ty nejsou zrovna lacinou záležitostí, kočka žijící v bytě je však ke svému životu potřebuje. Pokud máte šikovné ruce, můžete si prolézačky dobře prohlédnout, a poté vyrobit sami. Stačí k tomu několik desek, rolí z tvrdého papíru a zbytky koberce či podobné látky na oblepení. To proto, aby kočičí ráj přirozeně splynul s celkovým interiérem. Některé menší prolézačky designéři navrhli přímo tak, aby bylo možné, sladit je právě s ostatním vybavením interiéru.

Kdo hledá, najde!
Když trošku zapátráte po internetu, jistě najdete mnoho zajímavých kusů nábytku pro kočky. Od obyčejných sloupků se škábadly (kde si mohou kočky brousit své drápky), přes útvary připomínající futuristická křesílka, až po důmyslné prolézací hrady.

Hoďte tedy za hlavu obavy, že by kočičí království podstatně snížilo estetickou hodnotu Vašeho interiéru (může tomu být i naopak) a vytvořte kočičkám jejich byt v bytě! Vlastní pokoj, tak jak ho nechala zařídit královna Alžběta svým pejskům, svým miláčkům nejspíš dopřát nemůžete. Tím se netrapte, nejste zdaleka jediní. Ale na kočičí koutek, na ten se přeci jistě rádi zmůžete! Kočičky se Vám za něj odmění spokojeným vrněním. 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze