Úvod

Trendy v koupelnách aneb kam si zajet do lázní? Přece domů.

Opravdovost. Útulnost. Pohodlí. Teplo. S těmito přívlastky proměníte i tu nejmenší místnost ve vašem domově v úžasné a trendy soukromé lázně. Out je totiž zařizovat koupelnu jako koupelnu, výslednými pocity by rozhodně neměly být sterilita, chlad, lesk a uniformita. Proč nepřevést zařízení ložnice či obývacího pokoje i právě do místa očisty a žádaného relaxu?! Povím vám, jak na to, stačí se v mysli přenést do svého bytu a zauvažovat, které prvky by mohly vstoupit i do koupelny.


Barvy
Barvy jsou první nasnadě. Jaké převažují a jaké jsou pouze doplňkové? Bude lepší zachovat tento barevný poměr i v koupelně nebo ho naopak obrátit? Pokud máte rádi výrazné barvy, super, ale nejlépe uděláte, když je necháte zazářit na neutrálním podkladě. Vyberte mozaiku v syté žluté nebo červené a věnujte jí celou jednu stěnu. Nebo vymalujte strop – toto řešení vás přijde nejlevněji. V neutrálních tónech pak můžete zkusit betonovou stěrku – pozor, jedná se o trend desetiletí! Pokud hrajete s barvami bezpečnou hru, zvolte zářivé barvy pro prvky, které lze snadno obměnit - nábytek, textil, pohárky, mýdlenky nebo radiátor. Barevný efekt znásobíte použitím velkoplošného zrcadla.

zajimavy koupelnovy nabytek

Materiály
Asi nejvýraznějším stylotvorným prvkem bude sice keramický obklad, ale tím to přece nemusí končit, použít můžete i dlažbu, dřevo, kůži či textil. Rozhodně ale nepoužívejte imitace, pokud nejsou tak dokonalé, že je nerozeznáte od originálu, lepší je držet se jednobarevných stejnorodých ploch. Pro doplňky a prvky z alternativních materiálů je vhodná koupelna s dobrým větráním. K plánovanému toaletnímu stolku si pořiďte čalouněné křesílko – může být stejné, jaké už zdobí obývací pokoj, má-li koupelna okno, zastiňte ho slušivým závěsem či roletou! A pokud milujete dřevo, ani v koupelně se ho nemusíte vzdát – vypadá skvěle na čílkách či korpusu nábytku, na sprchovém roštu a dalších doplňcích, rozhodně nezachybujete, pokryjete-li jím celou podlahu.

design v koupelne

Tepelná pohoda
Velkým pomocníkem při udržování tepla v koupelně je podlahové vytápění. Přijde vhod především pod keramickou dlažbou, při vkročení do koupelny vám neumrznou nohy a čas v ní si budete stoprocentně užívat. Na temperaci místnosti žebříkovým radiátorem spíše nespoléhejte..


drevena podlaha v koupelne

Chcete být ještě víc trendy?
Trendy je být přírodní - Držte se neutrální přírodní palety, volte barvy chladné jako skála nebo hřejivé jako písečné duny, temné jako hořká čokoláda nebo jasné jako kararský mramor.
Trendy je být ekologický - Zdroje pitné vody nejsou nevyčerpatelné, vybírejte podle toho vodovodní baterie, sprchy i wc splachování. Ověřujte původ zařizovacích předmětů a trvejte na evropské výrobě a environmentálních certifikátech.
Trendy je být originální - Pusťte do koupelny Starcka. Stačí jedna jeho židle od Kartellu. Kdo by ji tam čekal? Nebo raději jinou ikonu designu? Trendy je mít koupelnu u ložnice, nejen hlavní rodinnou koupelnu. Trendy je kašlat na trendy a být svůj. Najměte si architekta a buďte mu inspirací. Pak bude vaše koupelna stylová a jedinečná zároveň.

koupelnove doplnky

Autor:
Petra Šilhánková, koupelnová designérka a lektorka interier design školy intermezzo
Foto zdroj: StyleIt2, Inda, Porcelanosa

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze