Úvod

Architekt vs. designér – kdo je kdo?

Máte-li zkušenost se stavbou domu, rekonstrukcí nebo jinou úpravou vašeho bydlení, jistě vám několikrát proběhla hlavou otázka „jaký je tedy vlastně rozdíl mezi architektem a designérem?!“


Kam až sahá práce architekta, a kde má hlavní slovo designér? Spolupracují, nebo na sebe svou prací navazují? Čtěte dál, abyste se dozvěděli, jak to s funkcí jednoho i druhého vlastně je.

Začneme tím, co mají společné – obě profese samozřejmě provozují naprostí odborníci s kvalitním vzděláním a vycvičení praxí a zkušenostmi. Odborník v každé z obou profesí se stoprocentně věnuje projektu od nápadu po realizaci, dokonale rozumí všem složkám jeho práce a umí si poradit i v té nejsložitější situaci. Dokáže jednat s úřady, zná příslušné předpisy, normy a zásady, provozní souvislosti ve vnitřním prostoru i stavební materiály a vhodnost jejich využití.

navrh projektu

Mimo jiné obě profese spojuje i schopnost estetického cítění, které jsou velice důležité pro dobře odvedenou práci. Znát materiály technicky je stejně podstatné jako je umět skloubit, zkombinovat a propojit. Důležitými faktory jsou barva, textura povrchu, stálost... Jistě nás také napadne, že oba profesionálové musí umět naprosto dokonale pracovat se světlem! Kolikrát se vám stalo, že jste přišli do nádherného bytu, záhy jste ale zjistili, že je v něm příjemně jen dvě hodiny denně, dokud slunce nepopojde o kus vedle..? Děje se to často, ne vždy je to chybou architekta nebo designéra, oba by si s tímto problémem ale měli umět poradit.

 dulezite je esteticke citeni

Kde je tedy vůbec prostor pro rozdíly?! ptáte se. Prvním rozdílem je způsob, jakým se architekt a designér vzdělává. Architektem se stane pouze absolvent vysoké školy s architektonickým zaměřením, designérem se může stát v podstatě každý, kdo absolvuje některý z dlouhodobých kurzů interiérového designu.

moznost dlouhodobych kurzu

Interiérový designér má pak ve své práci kompetence více omezené, ovšem díky svému aktivnímu působení v navrhování interiérů mívá oproti architektovi větší přehled o výrobcích dostupných na trhu, o kombinacích materiálů, barevném působení… Práce interiérového designéra kombinuje znalosti z dějin umění, současných trendů interiérového designu, orientaci v nejnovějších technologiích, základy psychologie, schopnost pracovat se specialisty a komunikovat s řemeslnými odborníky a zároveň držet oko na celkové koncepci a myšlence interiéru. Interiérový designér se ale neomezuje na práci s dekoracemi, barvami a základními materiály (textilem nebo dřevem), jak si mnozí myslí. Designér totiž na určité úrovni přebírá žezlo architekta a řeší dispoziční řešení domu / bytu, ergonometrii prostoru, zónování místností, rozvody vody, elektřiny, vzduchotechniky a topení, barevnou teorii...

plan navrhovaneho interieru
Práce designéra je tedy velmi komplexní a není pravidlem, že absence vysokoškolského diplomu znamená nedostatek vzdělání v oboru – v některých případech to může být dokonce naopak, vždy záleží na konkrétním designérovi. V současné době existují školy a vzdělávací instituty přímo zaměřené na interiérový design s kvalitním zázemím a množstvím úspěšných absolventů, vybírejte tedy takové, které vám opravdu pomohou s realizací vašeho (možného) přání stát se podobným odborníkem nebo takové, kteří se pyšní originálním pohledem na svět a portfoliem zajímavých realizací.

interierova designerka Jana Hradecka

Autor: Jana Hradecká, interiérová designérka a ředitelka interier design školy intermezzo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze