Úvod

Trendy v interiérovém osvětlení

V dnešní době má člověk možnost nepřeberného výběru jednotlivých prvků v interiéru. Nejinak je tomu i v osvětlení. A co je právě v osvětlení trendy?


Sama se občas pozastavuji nad touto otázkou, neboť co architekt, designér, klient to jiný požadavek, návrh a výběr. Záleží na tom, jaký styl interiéru právě řešíte. Pokud jde o moderní pojetí interiéru či naopak velmi časté navracející se retro. Není asi vůbec rozhodující, co si žádá TREND, ale o čem sníte právě Vy.

Když se přesto zamyslíme, co skutečně v dnešní době „ frčí“ a co je žádané, jsou to především architektonicky čisté linie, vestavné světelné prvky zabudované do SDK nebo pohledového betonu, které naprosto splývají s povrchem či naopak volně z povrchu vystupují, nebo do povrchu vstupují a simulují různé povrchové propady. Jsou to svítidla, která jsou bezrámečková, a proto je velmi důležitá jejich precizní montáž. Ve svítidlech je využita především moderní LED technologie. Výhodou je dlouhá životnost, možnost volby barevného podání světelného zdroje od teplé bílé 2700K/3000K až po studenou téměř modrou barvu 6500K a nízká spotřeba elektrické energie.

led osvetleni Schmitz

Díky LED zdrojům je možno svítidla stmívat, což je pro klienty velmi příjemné, neboť si mohou prostřednictvím stmívání navolit atmosféru interiéru dle momentální nálady a příležitosti. V případě využití RBG světla se komfort ještě znásobí o možnost volby oblíbené barvy. Přes použitý plexi kryt dosáhneme příjemného, rozptýleného světla.

rovnomerne svetlo v cele mistnosti

Velmi trendy jsou také veškeré doplňkové světelné efekty, které interiéru dodají dynamiku, hloubku, rozmanitost, barevnost nebo hravost a interiér svým světlem dotvoří. Jde hlavně o nepřímé využití LED a RGB pásků.

ruzne odstiny osvetleni

Zároveň jsou stále trendy svítidla s látkovými širmy / stínidly. Látka interiér zateplí, zútulní a zabydlí. Velkou výhodou je možnost výběru barvy a široké škály materiálů (bavlna, chintz, dýha, organza), velikostí a tvarů. Právě díky velkým rozměrům na sebe tato svítidla vždy upoutají pozornost a stávají se monumentem daného interiéru. Výběr barvy látky nám může pomoci dotvořit např. firemní logo nebo účel provozoven

svitidla Rotonda dodavana pro Sushi bary

Barvu látky zvýrazní správně zvolená teplota /chromatičnost/ světelného zdroje.

designove svitidlo Eltorrent

Látková svítidla jsou velmi oblíbená jak v soukromém sektoru – rodinné domy, byty, tak se hodí i pro komerční účely díky své velké světelné intenzitě.

barevna svitidla Eltorrent

Velmi trendy je návrat retro stylu. Také světoví výrobci svítidel tento trend reflektují a svými nápady nepřestávají překvapovat. Jedná se o barevně či materiálově rozmanitá svítidla i o různé retro tvary, které známe ze 70.let.

retro svitidla Leds

Návrat slaví taktéž vláknové žárovky, takzvané „ Edisonky“ na závit E27, které vtip retro stylu věrně podpoří jak teplou barvou tak svým tvarem.

stropni lustr Eltorrent

Pokud zmiňujeme retro styl, nesmíme zapomenout také na trendy industriální styl. Ze starých továren vznikají loftové byty a ateliéry, kde se zanechává duch genia loci. Napomoci tomu můžeme vhodným výběrem svítidla, který tvořený styl perfektně podtrhne ať už svojí industriálností, patinovaným vzhledem nebo způsobem továrního zavěšení. Oblíbené jsou pro svojí autentičnost také přiznané měděné nebo mosazné trubky pro rozvod elektrických kabelů tažených po povrchu zdí.

zajimave nastenne osvetleni Ilfanale

Autor: Lenka Marková, specialistka na osvětlení a lektorka v interier design škole intermezzo
Zdroj foto: Schmitz, Brumberg, Rotonda, Eltorrent, Ilfanale, Leds, Eltorrent, Ilfanale
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze