Úvod

Už víte jaký druh větrací jednotky si pořídit?

Moderní nízkoenergetická výstavba s sebou přináší někdy přehlížené, někdy nedoceněné, ale přesto potřebné otázky kolem správného větrání. I v našich končinách se dostává do podvědomí většiny lidí, že moderní bydlení v sobě nese úskalí v podobě zvýšené vzdušné vlhkosti, která zapříčiňuje vznik plísní. Další úskalí je v podobě nebezpečné koncentrace CO2, plynu, jehož důsledkem jsou únava, malátnost, dýchací obtíže a v případě dlouhodobého vystavení organizmu jeho působení i nezvratné zdravotní potíže.


Proto dnes není nejdůležitější otázkou, zda větrat nebo nevětrat novostavby. Otázkou je, jakými prostředky a přístroji zajistit co nejlepší, nejkomfortnější, ale zároveň neúspornější větrání těchto objektů.

schema vetrani domu

Jednou z decentrálních větracích jednotek je větrací systém se zpětným ziskem tepla inVENTer. Jedná se o německý produkt, u kterého nepotřebujete z hygienických důvodů žádné zbytečné rozvody. Také co se týká údržby a spotřeby je větrací systém inVENTer geniálně jednoduchý. Větrací jednotky jsou schopné uspořit až 40x více energie, než jakou spotřebují, oproti jiným větracím systémům zde odpadá každoroční nákladná výměna filtrů a čištění potrubních rozvodů.

popis inventeru

Větrací jednotky jsou tak malé, že se celé schovají v obvodové zdi domu. Jednotky inVENTerů mají keramický výměník, který má vysoce tepelně absorpční vlastnosti a malý ventilátor se spotřebou od 1do 3 W. Vzduch je nejprve vysáván ven z obytného prostoru, ventilátor jej žene přes keramický výměník do venkovního prostoru. Po sedmdesáti sekundách keramický výměník již není schopen pohlcovat další teplo a je zcela tepelně nabit. Ventilátor změní směr otáček a nasává vzduch z venku do vnitřních prostor. Tento nasávaný vzduch prochází keramickým výměníkem, který mu předává teplo, jimž se v předchozím cyklu nabil. Aby nevznikal v objektu přetlak nebo podtlak, pracují jednotky vždy párově. To znamená, že jedna jednotka nasává vzduch z místnosti a žene jej ven a druhá zároveň nasává vzduch z venkovních prostor a vhání jej do místnosti. Za správný chod jednotlivých jednotek zodpovídají regulátory, které mají schopnost koordinovat jednotlivé jednotky a synchronizovat jejich činnost.

interier s jednotkou inVENTer

Díky těmto malý větracím jednotkám se naskýtá uživateli větší volnost ve výběru, jaké prostory chce odvětrávat. Větrací zařízení si může nechat naistalovat např. pouze do prostor, které jsou nejvíce zatíženy lidskou činností a tím i produkcí CO2 a vzdušné vlhkosti, jako je obývací pokoj a kuchyně, nebo naopak do ložnic a prostorů určených k odpočinku. Nespornou výhodou je možnost časového rozdělení pořízení větracích jednotek. Větrací jednotky si můžete libovolně kombinovat podle toho, v jaké fázi výstavby se nacházíte. V případě, že jste ve fázi hrubé stavby, zakoupíte pouze přípravný set (stávající ze stavební průchodky, venkovních krytů a polystyrenových záslepek), který vám umožní připravit objekt pro budoucí větrání. Při rozvodu elektrické sítě uděláte i potřebné rozvody k budoucím větracím jednotkám. Po dokončení stavby před vlastním nastěhováním zakoupíte další část větracího systému, kompletační sety, které obsahují vlastní keramický výměník s ventilátory a také vnitřní kryty. V této fázi je samozřejmě zapotřebí zakoupit i příslušný regulátor. Regulátor lze vybrat dle složitosti obsluhy a náročnosti funkcí od jednoduchého manuálního přes složitější digitální regulátor s vestavěným čidlem vlhkosti a teploty. Tento regulátor umožňuje i zónové větrání.

logo A-INVENT

Více informací o tomto geniálně jednoduchém větracím systému naleznete na stránkách www.inventer.cz nebo www.a-invent.cz.

Přejeme šťastnou volbu při řešení větrání ve vašich domovech.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze