Úvod

Koupejte se jako sultán!

Rádi pečujete o své tělo? Líbí se Vám design orientálních lázní? Tak proč si neudělat koupelnu, kterou by nepohrdl ani samotný sultán? Marocký štuk, jemná přírodní omítka, se používal již v dobách římských císařů. Dnes se znovu objevuje na scéně evropských koupelen a vytlačuje z nich i velmi luxusní obklady. Proč je tomu tak? Hned Vám to prozradíme.


Voděodolný štuk 
Marocký štuk neboli Tadelakt se v současné době těší rostoucí oblibě nejen tradičně v Orientu, ale také v evropských státech. To je dáno především jeho výjimečnými vlastnostmi, které oceníte zejména v interiérech s větší vlhkostí vzduchu, jako je například koupelna. Tadelakt je vlastně velmi jemná omítka naprosto beze spár a hlavně je voděodolná. Pokud si chcete ušetřit práci s drhnutím zašlých spár, kde se udržuje velké množství nečistot, Tadelakt Vás v tomto ohledu rozhodně nezklame. Je zárukou velké čistoty a hygieny při minimální údržbě. Díky voděvzdornosti se běžně používá jako alternativa obkladů v těsné blízkosti sprchy, umyvadla a dalších místech, která přicházejí do častého a intenzivního kontaktu s vodou. Někdy se jím omítá i samotná sanita. Výhodou je tedy účinná prevence proti plísním. Z užitných vlastností dále stojí za zmínku dobré termoregulační vlastnosti. 

Reprezentativní vzhled
Na své si přijdou jak prakticky založení lidé, kteří ocení výše uvedené kvality marockého štuku, tak milovníci ušlechtilého designu. Marocký štuk dodá interiéru velmi zajímavou tvář. Jeho sympatický přírodní vzhled s jemným, hladkým a lesklým povrchem umožňuje jeho použití v tradičních (zde Orientem inspirovaných) i v moderních a nadčasových interiérech. Jak by také ne. Vždyť hladké lesklé povrchy právě letí! Ne náhodou se tento materiál používá jako levnější či bezpečnější imitace mramoru tam, kde by mramor mohl narušit statiku budovy. 



Tadelakt se totiž skládá ze směsi mramorové moučky, hašeného vápna, křemenného písku, vypálené jílovité zeminy, popela a celulózy. Díky konsistenci Tadelaktu lze namíchat takřka libovolný barevný odstín.

Použití marockého štuku neomezuje pouze na oblast koupelny, kde v kombinaci s bílou vznikají vskutku nádherné prostory. Jeho reprezentativní vzhled zabarvený v různých odstínech může hosty příjemně přivítat v hale, dále dekorovat obývací pokoj či dotvářet útulné prostředí kuchyně.



Co byste měli vědět
Marocký štuk je luxusní přírodní materiál s velmi dlouhou životností a dobrou trvanlivostí. Od toho se také odvíjí jeho cena. Pokud jste se rozhodli, že si doma zřídíte alespoň malou demoverzi orientálních lázní či okázalé sultánské koupelny, počítejte s tím, že Vás metr čtvereční štuku bude stát od 3000 až do 5000 korun. Od 2000 korun na metr čtvereční se pohybuje cena surovin, samotná aplikace závisí na její složitosti, a to od 1000 Kč na čtvereční metr. Hrdí domácí kutilové si proto často koupí pouze materiál a do realizace se pustí sami. Výsledek však obvykle za moc nestojí. Marocký štuk lze sice nanášet na většinu běžných povrchů, dokonce i na panelové či sádrokartonové stěny. Práce s ním však není vůbec jednoduchá, a proto Vám tento experiment příliš nedoporučujeme! Po nanesení střídavými tahy štětcem je nutné, štuk vyleštit a vyhladit kamenem, aby se docílilo hladkého povrchu. Dále je třeba, nanést vrstvu speciálního mýdla, aby stěna z marockého štuku získala odolnost vůči špíně. Pokud chcete ušetřit, blízký příbuzný Tadelaktu, benátský štuk, je o trochu levnější, rozhodně však nešetřete na práci! Krutě by se Vám to vymstilo! Chcete přeci, aby Vaše štukovaná koupelna (nebo jiná místnost) zůstala krásná a reprezentativní po hodně dlouhou dobu.

Foto 1: 
www.tadelakt.co.uk 
Foto 2:
www.thermofloc-benelux.com
Foto 3: www.malerblatt-medienservice.de

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze