Úvod

Jaký typ pergoly zvolit?

Pergoly patří mezi oblíbená místa k trávení volného času. Dokážou vytvořit útulná zákoutí chráněná před rozmary počasí i před zvědavými pohledy sousedů či kolemjdoucích a nabízejí nám tak velice příjemný způsob relaxace na čerstvém vzduchu. Díky velké variabilitě konstrukčních řešení mohou mít mnoho podob. Od typu konstrukce se pak odvíjí způsob jejich využití.


Elegantní optický předěl
Pokud chcete využít pergolu k členění zahrady, například k oddělení užitkové části od okrasné, vystačíte si s poměrně jednoduchou konstrukcí, kterou můžete dle potřeby doplnit zahradní lavičkou. Popínavé rostliny pergolu obrostou a učiní z ní velice elegantní optický předěl.

pergola s truhliky

Stylové zákoutí s treláží
Jestliže toužíte po stylovém zahradním posezení, kde budete trávit příjemné chvíle s rodinou či přáteli, budete potřebovat o něco větší konstrukci, která se v kombinaci s treláží postará o dostatek soukromí a vytvoří vhodné podmínky pro pnoucí rostliny. Vyšší hustota treláže zajistí minimální průhlednost, naopak vyšší hustota dodá zákoutí vzdušnost a lépe uspokojí potřeby popínavek. Zákoutí pod pergolou lze umístit buď do kouta zahrady, anebo je vybudovat jako součást terasy. V obou případech je můžete po celou sezónu využívat pro účely venkovního grilování.

pergola s mrizemi

Praktické zastřešené pergoly
Komfort zahradního posezení výrazně zvyšuje zastřešení pergoly. Díky němu nás od grilování masa nebo od rozečtené knihy nevyžene žádná přeháňka. Stříška chrání před rozmary počasí (zejména tedy před deštěm a ostrým sluncem) nejen nás, ale také zahradní nábytek a další vybavení a prodlužuje tak jeho životnost. K zastřešení se používají různé materiály. Nejlevnější řešení představují rákosové rohože, jejich nevýhodou však je, že vydrží omezený počet sezón, a hustý déšť skrze ně proteče. Častěji se proto používá makrolon, další alternativu představuje kombinace palubkového záklopu s následnou pokládkou šindele.
altan - pergola s valbovou strechou

Jaké vybrat rostliny
Nezávisle na využití vzhled pergoly významně dotváří popínavé rostliny. Velké oblibě se těší pnoucí růže, jejich nevýhodou však je, že poměrně pomalu rostou, a jen tak někde se jim nedaří. Popínavky, jako je vistárie, plamének, kiwi nebo trubač, jsou ve srovnání s královnami květin mnohem méně náročné. Jestliže nevíte, které druhy jsou ve Vašem případě vhodné, spoustu užitečných informací načerpáte na www.popinave-rostliny.cz. A pokud nevíte, jaký typ pergoly zvolit, inspiraci načerpáte na stránkách www.vladeko.cz/pergoly.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze