Úvod

Světlovody přispívají k optimální světelné pohodě v domě

Světlovody představují moderní a účinné řešení, jak zvýšit světelnou pohodu v interiéru. Abychom se o tomto řešení dozvěděli více, vyzpovídali jsme specialistu na tubusové světlovody a jednatele společnosti Lightway, pana Jakuba Brandalíka.


Na jakém prinicipu světlovody fungují? 
Křišťálová, skleněná kopule na střeše nasbírá zdravé denní světlo a pošle ho do tubusu, který díky odrazným vrstvám ze stříbra a křemíku vede nezměněné paprsky až k rozptylovači v místnosti, který pak změní tmavou místnost v příjemné, přirozené prostředí pro člověka a květiny.

  

Jak dlouhá je vlastně historie světlovodů?
Historie světlovodů sahá až ke stavitelům pyramid. Zlatými pláty, které vhodně natáčely tak aby vedly sluneční světlo osvětlovaly jejich jinak tmavé chodby a místnosti.

Jaký je hlavní přínos instalace světlovodů v domě?
Pokud dům má místnosti, které jsou tmavé, není to tak úplně vhodné místo pro člověka a rostliny. Přírodní světlo má schopnost opticky zvětšit prostory a udělat z nich zdravější prostředí pro život. Kde je slunce a světlo, tam je život. 

 

Předpokládá toto řešení novostavbu ve fázi projektu, anebo je instalace světlovodů možná také dodatečně?
Lightway
můžeme instalovat do již existujících staveb, je to asi polovina všech instalací. Pokud je možnost řešit s projektantem a architektem umístění a konstrukcí světlovodu před stavbou, je to dobře.

Lze alespoň přibližne vyčíslit, jak instalace světlovodu zamezuje tepelným ztrátám?
Normální typy světlovodů a to včetně značky Lightway mají velmi špatnou hodnotu tepelného prostupu vzhledem k normám. Běžný světlovod má součinitel tepelného prostupu U 2,0. Pokud se použije dvojitý difuzér, zlepší se hodnota jen asi o 10 procent. Řěšením je prvek Lightway Blue Performance, který se montuje do tubusu v místě kde prochází tepelnou izolací budovy. Kromě splnění normy a úspory tepla se uživatel vyhne nepříjemnému zjištění, kdy v zimě začně ze světlovodů do místnosti téct voda která vzniká kondenzací a rozdílem teplot. S prvkem Blue Performance je součinitel tepelného prostupu U 0,6 ( popř. U 0,4 )

Splňuje toto řešení také požadavky na pasivní dům?
Prvek Blue Performance byl původně navržen pro pasivní domy, kde jsou normy velmi tvrdé a splňuje ji. Pak se ovšem zjistilo, že nepoužívat ho i v běžných stavbách, znamená riskovat mokré stropy a poškození konstrukce díky vytékajícímu kondenzátu ze světlovodu v zimních měsících.

                  

Nekazí vzhled světlovodu design interiéru?
Pokud by někomu nevyhovoval vzhled skleněného difuzéru na stropě s bílým rámečkem kolem, existuje divize Lightway Individual, která upraví vzhled nebo tvar difuzéru světla přesně dle požadavků. Už například vznikly trojúhelníkové difuzery nebo difuzéry zabudované ve stěnách, které vypadají jako okno.

Kde nachází světlovody největší uplatnění?
V současné době je převažující použití v rodinných domech a bytech. Je však mnoho aplikací pro komerční a průmyslové prostory

Společnost Lightway světlovody pouze prodává, anebo poskytuje také jiné služby?
Prodat světlovod jako ve stavebninách a nestarat se o jeho správný návrh a profesionální namontování  je cesta jak světlovody na trhu rychle ztratí oblibu. To vědí i naši distributoři v zahraničí. Světlovod není střešní okno nebo jiný běžný výrobek na stavbě. Zákazník potřebuje profesionální  návrh a montáž lidmi, kteří to dělají každý den a jsou trénovaní a zkušení. 

Pane jednateli, děkuji Vám za rozhovor. A na závěr ještě otázečku. Je něco, co byste rád vzkázal našim čtenářům?
Vzkázal bych něco otázkou, kterou jeden náš zákazník vymyslel po montáži světlovodu v jeho domě „ Chcete vidět, nebo svítit? „ 

Nechcete si předčasně kupovat brýle a platit vysoké účty za elektřinu? Nainstalujte do svého domu tubusové světlovody, které naplní všechny Vaše místnosti světelnou pohodou. Včetně těch, které nemají okna.         

 

Světelná pohoda v celém domě
Napadlo Vás někdy, jak je paradoxní, že si své oči kazíme umělým světlem, za které navíc platíme nemalé částky? Jistě nám dáte za pravdu, že je lepší naučit se lépe využívat přirozené denní světlo. Tubusové světlovody představují účinné a elegantní řešení, jak obohatit interiér o chybějící příliv denního světla. A nejen domov. Toto řešení velmi hojně využívají také projektanti moderních administrativních a komerčních budov. Tubusové světlovody naplní místnosti denním světlem, čímž eliminují nutnost využívání umělých zdrojů světla přes den, a díky tomu minimalizují náklady na energie. Tubusový světlovod Lightway Blue Performance jako jediný na trhu splňuje požadavky na tepelnou izolaci pro pasivní dům. Je konstruován tak, aby v objektu nedocházelo k tepelným ztrátám. Na rozdíl od konkurenčních světlovodů Lightway Blue Performance dokáže dokonale oddělit venkovní a vnitřní svět teplot, takže nezpůsobuje nežádoucí kondenzaci, jejímž následkem vznikají zdraví škodlivé plísně. Instalace světlovodů nemá pouze ekonomický a ekologický rozměr. Pokud je v našem domě dostatek přirozeného světla, poskytuje nám optimální světelnou pohodu a lépe se nám v něm žije.   

Designové světlovody v praxi
Další předností Lightway Blue Performance je jeho ušlechtilý design. Kopule z nádherného českého křišťálu je nejspíše hlavním důvodem, proč světlovod (vedle jiných ocenění, jako je například Grand Prix FOR ARCH 2003, anebo ocenění na Mezinárodním stavebním veletrhu v Brně) získal cenu za ekologický design. Křišťálová kopule se od obyčejných plastových odlišuje nejen svým krásným vzhledem, ale i mnohaletou životností. Na instalaci světlovou je ideální pamatovat již ve fázi projektování domu. Je však možná také v případě rekonstrukce. Světlovody nejvíce oceníte v případě místností, jako je koupelna, anebo chodba, kde obvykle nejsou okna. V těchto místnostech pak odpadá nutnost svícení. Pokud se obáváte, aby Vaše ložnice, anebo jiná relaxační místnost nebyla příliš přesvětlená, můžete na světlovody nainstalovat stmívače. Chcete zvýšit svou úroveň bydlení a vybavit svůj dům či byt světlovody? Obraťte se na výrobce, který Vám poskytne kompletní servis od počátečního návrhu až po finální montáž. Klíčem k Vašemu spokojenějšímu a zdravějšímu bydlení jsou internetové stránky www.lightway.cz. Přejeme Vám krásné dny plné světla!

www.lightway.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze