Úvod

Jak si vybrat zdravé bydlení

Pomýšlíte na nové bydlení? Výběr bytu nebo domu není rozhodně jednoduchou záležitostí a vyžaduje hodně času. Určitě si stanovíte mnoho kritérií, která budete chtít splnit. Bydlení je dlouhodobou a hlavně velkou investicí, a často je to rozhodnutí na celý život.


Dnešní doba nabízí mnoho vymožeností a technologií, o kterých se našim rodičům mohlo jen zdát a bydlení tak může být vybráno ve zdravém stylu.

Čím se řídit při výběru

Výběr bydlení se do velké míry řídí tím, v jaké životní fázi právě jste. Studenti hledající podnájem na pár let během svého studia budou mít dozajista úplně jiné nároky a požadavky než rodina hledající bydlení pro společný rodinný život. Rodiny budou dbát především na bezpečné a zdravé bydlení. Moderním trendem je vybrat bydlení v okrajových částech měst, ovšem s dobrou dostupností. Dobrá dostupnost do přírody je také velmi častým požadavkem. Po výběru vhodné lokality přichází na řadu samotný byt či dům.

rodinny dum

Vhodné materiály

Ať už se rozhodnete pořídit starší byt či dům nebo si postavit nové bydlení, v obou případech je důležité dbát na použité materiály. Mnoho starších staveb může obsahovat zdraví škodlivé látky, jako jsou ftaláty a další toxické látky. Při špatné izolaci a nedostatečném odvětrávání jsou uvnitř interiérů často vlhké zdi a mohou se tvořit plísně. Obojí je pro bydlení velmi špatné.

Dnešní trendy udávají zelenou pro používání přírodních materiálů, jakými jsou třeba dřevo. To zajistí v domě optimální vlhkost a velmi příjemné klima pro bydlení. Dalším aspektem pro zdravé bydlení je kvalitní zateplení domu a vhodně řešená vzduchotechnika, případně klimatizace. Na zdravé bydlení má bezesporu vliv i umístění domu vzhledem ke světovým stranám.

Světlo a barvy

Při volbě bydlení je možné se řídit prověřeným úslovím „Kam chodí slunce, tam nechodí lékař.“ Dobře prosvětlené místnosti pomocí velkých oken a světlých barev zajistí optimální světlo během celého dne.

prosvetleny interier

Prostředí pro bydlení tak bude optimističtější a bude navozena příjemná atmosféra. Výhodou je také možnost pozdějšího zapnutí umělého osvětlení a s tím spojená úspora na provoz.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze