Úvod

Židle to na Vás prozradí

Řekni mi, na čem a jak sedíš a já ti povím, jaký jsi. V běžném životě si to vůbec neuvědomujeme, ale volba nábytku toho o naší osobnosti prozradí mnohem více, než si myslíme. Zajímá Vás, jaký typ člověka se s oblibou zaboří do měkkého křesla, které už něco pamatuje? Kdo dá naopak přednost tvrdé stoličce bez opěradla? Čtěte následující řádky!


Tajná řeč těla i interiéru
Jistě jste už někdy slyšeli o tajné řeči těla. Nejsou to však jen pouhá gesta a ostatní projevy nonverbální komunikace, co na nás prozradí, jací uvnitř vlastně jsme. Také ze způsobu, jakým si zařídíme náš vlastní domov či kancelář, lze leccos vyčíst. Při výběru a nákupu nábytku totiž naše podvědomí pracuje na plné obrátky. Požitkáři a pohodáři si rádi hoví v měkkých křesílcích a pohovkách, a proto po nich v domech bytové kultury pokukují a labužnicky je i zkouší. Asketu naproti tomu najdete sedícího na tvrdé židli, která zbytečně moc nestojí. Podle dalších průzkumů se starší a zejména konzervativní lidé jen těžko zbavují starých kousků svého oblíbeného nábytku. Mladý člověk, který hledí hlavně dopředu, nemá problém s tím, vyhodit staré, aby uvolnil místo pro nové. A tak bychom mohli pokračovat. Možná i Vás samotné napadají podobné příklady. Každý zkrátka máme tu svou židli, která nám prostě sedne.

Královský trůn aneb manažerské křesílko
V otáčecím křesle z měkké kůže se velmi pohodlně sedí a navíc se z něj dobře ovládá okolní svět. Tento typ sezení vyhovuje především vůdčím a dominantním osobnostem (nebo těm, kteří by jimi rádi byli). Pokud na manažerském křesílku nešetříte (můžete si ho přeci dát do nákladů), uděláte hodně pro Vaši páteř. Taková křesla jsou vhodná především do domácí pracovny či kanceláře, kde trávíte spoustu času sezením (nejčastěji u počítače). Luxusní ředitelské židle nemusí mít vždy čalounění v černé kůži. Oblíbená jsou i ta ve smetanových či jiných barevných odstínech, jako je modrá nebo červená, v levnějším plastickém provedení. Frekventovanou součástí manažerských křesel bývá přísed.

Tonka neboli tonetka pro klasiky
Kdo by neznal klasiku starou půldruhého století! Elegantní židli, kterou nikdy nic nezkazíte ani v moderně pojatém interiéru, která však v pracovně nemá co dělat. Jídelní a barové židle zpravidla neslouží k mnohahodinovému vysedávání u počítače, bolelo by Vás celé tělo. Tonetka samotná toho však vydrží spoustu. Představte si, že přežila i pád z Eiffelovy věže! To je možné díky pružnosti dřeva, z něhož se tonetky vyrábějí. Podstatnou výhodou tohoto druhu židle je velmi nízká hmotnost (kolem tří kilogramů), což umožňuje snadnou manipulaci. Židli snadno přisune a odsune i malé dítě. Když už jsme v těch dětí, další výhodu lze spatřovat v tom, že klasická tonetka nemá žádné ostré hrany, o které by se nejmladší obyvatelé naší planety mohli poranit.

Doma tonetky uvítají zejména ti, kterým vyhovuje stará dobrá osvědčená klasika z poctivého materiálu, která opravdu něco vydrží, a na druhou stranu ani moc nestojí. Milovníci klasiky si mohou dopřát tonku v její tradiční podobě, ale i s polstrováním, nebo ve formě barové stoličky, se kterou se často setkáte v kavárnách a klubech.

Nejen pro mladé experimentátory
V posledním desetiletí prošel trh se sedacím nábytkem menší revolucí, která vytvořila značný prostor pro prodej ergonomických sedátek, která se díky své struktuře sama přizpůsobují lidskému tělu (a nikoli naopak, kdy se člověk tvaruje podle židle samotné). Velké oblibě se těší tzv. sedací pytle a vaky, jejichž měkké kuličky ukryté ve stylových potazích Vám rády poskytnou komfortní posezení. Zde se opět jedná o nábytek bez hran, proto je vhodný i pro děti. Sedací pytle a vaky nacházejí svou oblibu především u mladší generace, ale není to pravidlem. Kdokoli má rád pohodlí a poněkud originálněji vyhlížející interiér, ten se s tímto typem sezení rád seznámí.

Našli jste typ židle, který Vám sedí? Pokud ne, najdete jej příště! 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze