Úvod

Vybíráme přikrývky a polštáře

Ať chceme nebo ne, naši každodenní náladu výrazně ovlivňuje to, jak jsme se předchozí noc vyspali. Kvalitu spánku ovlivňuje mnoho faktorů, zejména to, jakou máme matraci a především polštář a peřinu. Že nevíte, jaké přesně vybrat? Žádný problém, poradíme vám v tomto článku.


Drtivá většina lidí stále nazývá přikrývku slovem peřina, a přestože se jedná o stejnou věc, peřina obvykle bývá název pro přikrývku, naplněnou husím nebo kachním peřím. S typickou péřovou duchnou se mnoho z nás setkalo u našich babiček. Peří okolo těla shromažďuje vrstvu nehybného vzduchu, jenž dobře slouží jako tepelná izolace. Tu samou službu vám však hravě dokáží udělat i novodobé materiály například duté vlákno.

Na co byste neměli zapomenout
Aby vám ložní set dobře sloužil, měl by umět dobře absorbovat vlhkost těla a samozřejmě mít dobré izolační vlastnosti. Umělá vlákna se snadno udržují, můžete je prát v pračce na 40 °C. Pokud jste ale alergik, výběru polštáře a přikrývky věnujte dvojnásobnou pozornost. Vyberte si takové, které lze prát na 90 °C. Při této teplotě se dokonale zničí nežádoucí bakterie a další nečistoty.

prosivany polstar

Přikrývky podle ročního období
Vybrat si polštář není žádní věda, ten vám bude sloužit po celý rok. U přikrývky je to trochu složitější. Zde je nutné brát na zřetele gramáž, která určuje, kdy je vhodné přikrývku používat. Gramáž zimní přikrývky začíná od 350 g/m2, letní verze mívá přibližně okolo 150 g/m2. Pokud si s gramáží nechcete lámat hlavu, jednoduše si pořiďte celoroční přikrývku.

Tip na správný nákup
Abyste si přikrývku vybrali správně, přihlédněte k celoroční pokojové teplotě vaší ložnice. Na základě toho si vyberte, jak silnou přikrývku chcete a zda se si vybraný produkt dokáže změnám teplot přizpůsobit. Pak už jen zohledníte rozměry nebo to, zda potřebujete hypoalergenní materiál.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze