Úvod

Bidet se vrací do koupelen

Zcela samozřejmé vybavení koupelny, nad jehož přítomností se dříve nikdo nepozastavoval, z ní bohužel v průběhu posledních desetiletí takřka vymizelo. V současné době naštěstí zažívá svůj masivní comeback. Proč naštěstí? Hned Vám to prozradíme.


Zdravá voda zespoda 
Ptáte se, proč chválíme návrat bidetu do českých koupelen? Protože toto zařízení určené ke každodenní hygieně intimních partií těla prospívá lidskému zdraví. Každý lékař Vám potvrdí, že pravidelná očista pomocí bidetu značně přispívá k prevenci rakoviny tlustého střeva. Tato choroba, jak jistě víte, naneštěstí postihuje velmi velkou část populace České republiky. Podle statistik zaujímáme jednu z předních světových pozic. 

Sprchový proud vlažné vody, který jemně masíruje anální oblast střev, působí blahodárně na jejich činnost. Dále zlepšuje prokrvení této citlivé partije, čímž pomáhá předcházet výskytu hemeroidů, na které naše populace rovněž trpí. Bidet se používá také k očistě intimních partií žen. Někdy se v této souvislosti hovoří o tzv. dámské sprše. Ty nejmodernější a nejluxusnější bidety Vás po omytí také důkladně osuší fénem. Bidety se někdy používají k mytí dolních či horních končetin. Mohou sloužit jako alternativa sprchy, kde hrozí větší nebezpečí uklouznutí, pro starší osoby, nebo osoby se sníženou možností pohybu. 

Očista vodou je mnohem jemnější, důkladnější, hygieničtější a příjemnější, než použití toaletního papíru. Ostatně, tento rozdíl poznáte sami. 

Co možná nevíte 
Odkud se vlastně tento vynález vzal a kdo jej vymyslel? Že tipujete pana Bideta? Tak to Vás musíme zklamat. Slovíčko bidet neoznačuje jeho vynálezce, ale něco úplně jiného. Jedná se totiž o označení poníka, a to, jak jste jistě poznali nebo správně odhadli, ve francouzském jazyce. Pojmenování bidetu podle poníka není čistě náhodné. Usedá se na něj totiž velmi podobným způsobem. Stopa nás tedy zavedla do Francie, časově až na samý počátek 18. století. Jméno skutečného vynálezce však a jistotou známé není. Odhaduje se však, že jej vynalezl Christoph Des Rosiers, a to pro královskou rodinu. Bidet byl původně součástí vybavení ložnice, až později se přestěhoval do koupelny. V Čechách se příliš velké oblibě netěší, zato v zemích, jako je například Řecko, Turecko, Španělsko, Portugalsko a země Latinské Ameriky, je bidet obvyklou součástí místních koupelen, stejně jako v sousedním Německu a Švýcarsku. 

Neznalí lidé, kteří do těchto končin zavítají na dovolenou, zažívají trapné situace, kdy si bidet spletou s pisoárem, náhradní toaletou, umyvadlem, nebo dokonce se zásobníkem pitné vody či fontánkou na pití. 

Dohromady nebo zvlášť?
Klasický bidet umístěný z praktických důvodů v co největší blízkosti toalety (myjeme se přeci hned po jejím použití) se na první pohled může někdy skutečně jevit jako toaleta číslo dvě. V koupelnách, kde je málo prostoru, se používá spíše varianta „dva v jednom“. Tedy kombinace klozetu a bidetu. Toto řešení pomáhá předcházet jedné z nejčastějších chyb umístění bidetu, kdy je v případě oddělené koupelny od WC, bidet instalován v koupelně, kam je nutné přecházet. Varianta označená jako 2 v 1 je vlastně klozet vybavený přídavným bidetem. Jeho výhody spočívají jak v úspoře místa, tak v úspoře peněz. Přídavný bidet pořídíte již zhruba od 3000 Kč. Tento typ bidetu namontujete přímo pod sedátko na toaletní míse. Jeho instalace je velmi snadná, zpravidla k ní nepotřebujete odborníka. 

Kdo je však šťastným majitelem prostorově velkorysejší koupelny s toaletou, ten se může rozhodnout pro tradiční řešení. Záleží jen na Vás. V konečném efektu není důležité to, kterou z variant doma používáte, ale Vaše zdraví a to, jak se cítíte. 

Foto: Samphoto

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze