Úvod

Zdravé bydlení je základem spokojeného žití

Chcete zdravě žít? Pak musíte zdravě bydlet. O klíčových aspektech zdravého bydlení, které spolu vzájemně souvisí, jsme pro Vás připravili seriál zajímavých článků.


Ve zdravém domě zdravý vzduch
Zdravý a čistý vzduch je primární podmínkou zdravého bydlení. Splnění této podmínky v domě zajistí optimální způsob větrání, který závisí na typu stavby. Více se dočtete v našem článku Správné větrání pro každý dům a byt

Tepelná pohoda
Dalším důležitým aspektem zdravého bydlení je tepelná pohoda. Moderní způsoby vytápění, jako je například podlahové topení, se vyznačují vysokým komfortem. Podlahové topení umožňuje individuální nastavení teploty v místnostech a přináší příjemný pocit tepla od nohou.

Světelná pohoda
Zdravé bydlení je nemyslitelné bez dostatku přirozeného denního světla, které má blahodárný vliv především na naši psychiku. Střešní okna představují elegantní způsob, jak zajistit v domě optimální světelnou pohodu. Všeho moc samozřejmě škodí, o regulaci světelné pohody se postarají moderní prvky stínící techniky

Bez skrytých hrozeb
Bezpečný domov je takový, který je čistý nejen na první pohled, ale také na druhý. Centrální vysavače spolehlivě očistí interiér od alergenů a prachu. Zdravé prostředí v domě rovněž podpoří aktivní stěna, speciální nátěr, který čistí vzduch od organických škodlivin, jako jsou viry, bakterie, spory plísní, výtrusy roztočů a další zdraví ohrožující mikročástice, například také cigaretový kouř.

Obklopeni přírodními materiály
Přirozené prostředí pro člověka je v obklopení přírodních materiálů, ze kterých se neuvolňují žádné škodliviny, a které navozují v interiéru harmonickou atmosféru. Dřevěný nábytek z masivu, kovové a skleněné prvky jsou mnohem přátelštější než vybavení ze synteticky vyráběných materiálů. 

Zdravé srdce domova
Srdcem domova bude navždy kuchyně. Aby bylo srdce zdravé, potřebuje především kvalitní digestoř, která zajistí komfort při vaření a nedovolí pachům, aby se šířily po domě. Součástí zdravého života v kuchyni je také nádobí. Keramika, sklo, nerez a pánve, které umožňují přípravu pokrmů s minimem tuku, by měly být hlavní součástí našeho kuchyňského vybavení. 

Pohled z druhé strany
A nesmíme zapomínat ani na pohled z druhé strany. Aby naše bydlení bylo zdravé i pro okolí, mělo by být ekologické. Úsporné způsoby vytápění šetří nejen naši kapsu, ale také životní prostředí. 

V kontaktu s přírodou
Zdravé bydlení není pouze o žití v zajetí čtyř stěn. Jsme součástí přírody, a proto bychom s ní měli být stále v kontaktu. V městských bytech mohou být řešením balkóny, anebo střešní prosklení. Nejlepší je samozřejmě vyrazit do blízkého parku či lesa, kde se můžeme nadýchat čerstvého vzduchu.

Foto: www.solara.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze