Úvod

Úsporné osvětlení pro Vaši domácnost

V dnešní době nás nutí situace šetřit na každém kroku, protože nevíme, jak se naše ekonomické poměry změní v řádech dní či týdnů. Snažíme se nakupovat levné zboží při zachování kvality a v rozumné míře dávat přednost důležitým nákupům před těmi méně důležitými. K nezbytným nákladům všech domácností patří i výdaje za elektrickou energii, kde spotřebu rozdělujeme nejčastěji mezi bílé a malé domácí spotřebiče a světlo. V tomto článku se zaměříme na poslední z nich.


Právě v technologii produkce světla se za posledních několik let mnoho změnilo. Edisonova žárovka, která dominovala trhu 100 let se dala na ústup, mj. díky zákazu EU, avšak tyto žárovky se stále prodávají. Myslet si o tom můžeme každý své, nicméně je fakt, že klasická žárovka má jednu nepříjemnou vlastnost a tou je přeměna větší části spotřebované elektrické energie na teplo.

S tím souvisí 2 hlavní problémy:
1. Spotřebovává příliš mnoho elektřiny vzhledem k tomu, kolik nám vytvoří světla.
2. Pokud chceme vysoký světelný výkon, musíme mít svítidlo, které vydrží vysokou tepelnou zátěž.

usporne led zarovky

Tyto nevýhody se snaží odstranit další dvě technologie - starší výbojková a modernější LED.
Výbojková technologie, nám známá jako šetřící žárovky, spotřebuje čtvrtinovou energie při stejné svítivosti, produkuje méně tepla a má vyšší životnost.
LED technologie, jako nejnovější trend nabízí ještě lepší parametry. Ke stejné svítivosti stačí LED žárovce pouze desetinová energie, neprodukuje téměř žádné teplo, má nulové UV záření a její životnost se dá počítat v desítkách let.

V současné době padá i argument její vysoké ceny, protože díky masovému rozšíření cena v posledních letech klesla na historické minimum. Kromě těchto výhod přináší i možnost regulace svítivosti, který byl možný u klasické žárovky, ale u výbojky ne. V neposlední řadě se pak LED žárovky vyrábějí v různých světelných spektrech, v praxi to znamená, že máte k dispozici např. 3 typy bílé barvy. Žlutější teplá je pro ty, kteří mají rádi světlo klasické žárovky, modřejší studená pak napodobuje výbojkové světlo a technologická novinka přírodní bílá je srovnatelná s běžným denním světlem, takže je přirozená pro oči a eliminuje zdravotní problémy vznikající při dlouhodobému vystavení očí umělému světlu.
usporne osvetleni
Abychom byli poctiví, musíme také informovat o jediném negativním aspektu, který nesouvisí s technologií, ale právě s masovým rozšířením. Tím negativem jsou nekvalitní transformátory, tedy součástky, které upravují napětí a typ elektrické energie pro LED žárovku, která potřebuje stejnosměrné napětí okolo 12V. Nekvalitní transformátor pak snižuje životnost LED žárovky, ačkoliv samotná část, která svítí, přežije několik takových traf. Proto je nutné pečlivě vybírat dodavatele, i když ani on často nemá vliv na výrobce, ale může nám poradit s výběrem.

V neposlední řadě je třeba objektivně spočítat, jakým způsobem světelné zdroje do domácnosti zařadíme. Pokud svítíme minimálně - např. žárovka - úsporka v komoře, klidně ji nechte dožít a po jejím vyřazení nahraďte LEDkou. Pokud ale plánujete nová svítidla nebo rekonstrukci bytu, na www.ledzarovkysvitidla.cz rádi Vám poradí a spočítají, zdali se vám LED technologie vyplatí.

ledzarovkysvitidla.cz logo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze