Úvod

Jak vyřešit vlhkost u staršího domu

Kdo koupil nebo zdědil starší dům, ví, s kolika potížemi a překvapeními se musel potýkat. Nejčastější z nich bývá vlhkost. Ale problémy se naštěstí dají řešit.


Prodyšná fasáda
Boj s plísní je jako boj s větrnými mlýny. Pokud není v domě zajištěna optimální vlhkost, trvale se plísně nezbavíte. Jak na to, radí David Křivinka ze společnosti Stavoblock: „Doporučením na vlhko a plísně v domě je jednoznačně tepelně-izolační fasáda. Stávající obklad se musí odstranit a nainstalovat lehký kovový rošt s obkladem. Fasádní plášť umožňuje průchod vzduchu a díky tomu dochází k postupnému vysoušení vlhkého zdiva. Odstraníme tedy jak plísně v bytě, tak vlhkost ve stávajícím zdivu. Jedná se o jednorázovou a plně funkční investici.“

ukazka odvodu vlhkosti
Ukázka cirkulace vzduchu u domu s odvětrávanou fasádou.

Takové řešení je ideální i do domů v povodňových územích. Dům po povodni totiž schne po dobu několika let a pokud ho během té doby někdo opatří neprodyšnou fasádou, vlhkost tak do domu uzavře. Obyvatelé takového domu pak téměř nemají možnost se plísní zbavit.
Výměna celé fasády je samozřejmě nákladná a složitá záležitost. Částečně pomůže i to, když necháte udělat alespoň novou podezdívku. Až budete mít možnost, můžete na stavebnicový systém plynule navázat a skládanou fasádu kdykoliv dokončit.

podezdivka z odvetravane fasady Stavoblok
Někdy pomůže už jen odvětrávaná podezdívka. Ve stejném designu jako podezdívku pak můžete vytvořit i zahradní zídky nebo plot.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze