Úvod

Cihelné komíny jsou v kurzu

Klasické komíny zděné z plných cihel se dnes již prakticky nepoužívají, nahradily je moderní třísložkové komínové systémy. Ty existují v mnoha materiálových variantách, které můžeme zjednodušeně rozdělit na zděné systémy s cihelným nebo betonovým pláštěm a lehké nerezové komíny. Lehké komíny z nerezu si získaly oblibu díky jednoduché montáži a modernímu vzhledu, ale zákazníci preferující u komínů tradiční hodnoty jako bezpečnost a životnost, volí stále častěji moderní cihelné komínové systémy.


Když se tradice spojí s inovací
Tradiční komíny z plných cihel byly v průběhu času nejprve doplňovány o šamotové vložky a následně nahrazeny třívrstvými komíny s betonovým pláštěm. Betonový plášť komínu je sice konstrukčně a výrobně velmi jednoduchý, v cihelném zdivu však působí jako cizí prvek s odlišnou teplotní roztažností. Tyto nectnosti vyřešil další vývojový stupeň, třívrstvý komín s pláštěm z cihelných tvarovek. Ten tak navazuje na mnohaletou tradici cihlových komínů využívajících osvědčeného stavebního materiálu, který je při použití moderních poznatků a konstrukcí ideálním základem pro vznik kvalitních komínových systémů. Stále víc stavebníků (zejména těch, pro které je klasický komín spojený s krbem synonymem tepla domova) při výstavbě rodinných domů a rekreačních objektů dává přednost právě tomuto tradičnímu řešení obohacenému o inovativní prvky. Inovátorem v této oblasti, který se může pochlubit vynikajícími referencemi je výrobce originálních komínových systémů CIKO, které jsou první svého druhu na českém trhu. Pojďme se na ně podívat blíže.
rez jednopruduchovym systemem CIKO 3V UNIVERSAL
Výhody moderních cihlových komínů
Inovace komínových systémů CIKO spočívá v cihelném plášti komínu tvořeném dvěma „U“ tvarovkami.
Jedná se o kvalitní a bezpečné řešení, které přináší stavebníkům celou řadu výhod:
- komínový plášť z cihelných tvarovek má menší tepelnou roztažnost než betonový, což zajišťuje lepší součinnost s okolním zdivem ve stavbě. Komín nepotřebuje dilataci od cihelné zdi.
- broušené cihelné tvarovky znatelně usnadňují a urychlují montáž na lepící maltu. Jen pro představu, běžný komín lze postavit za jediný den bez technologických pauz.
- konstrukce tvarovek společně s použitím spojovacích „T“ tvarovek umožňuje bezproblémovou a snadnou montáž více průduchů s libovolnou kombinací systémů
- postup montáže dovoluje důkladnou kontrolu spoje vložek, neboť zde odpadá lepení naslepo uvnitř komínu, což je u některých jiných systémů běžná praxe
CIKO 3V UNIVERSAL rozpad

Účinné odvětrání a tepelná odolnost
Konstrukce systému (vložka – izolace – plášť) umožňuje účinné zadní odvětrání komínu, což je důležité z hlediska bezpečné povrchové teploty komínového pláště, a tím pro celkovou bezpečnost komínu ve stavbě, parametru, který bohužel mnoho systémů na trhu nesplňuje. A co se teplotního zatřídění komínového systému týče, cihelné komíny CIKO se mohou pochlubit nejvyšším teplotním zatříděním pro tuhá paliva, a to 600°C.

CIKO skladba TEC

Řešení pro každý dům
Pokud se i přes výše uvedené výhody moderních cihlových komínů domníváte, že pro Vaše bydlení představuje výhodnější alternativu nerezový komín, můžete si i v tomto případě nalistovat stránky www.ciko-kominy.cz. Osvědčený dodavatel komínů totiž nabízí kvalitní a bezpečnou variantu odkouření pro každý dům, jak cihlové tak, nerezové komínové systémy. Součástí poskytovaných služeb jsou komínové rekonstrukce a prodej komínového příslušenství.

CIKO kominove systemy logo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze