Úvod

Koupací jezírko, aneb koupání bez chemie

Koupací jezírka jsou stále častěji k vidění na českých zahradách. A to je jedině dobře. Tomuto zajímavému systému, který v sobě snoubí krásu přírodního zahradního jezírka a komfort soukromého bazénu, dává přednost každý, kdo chce žít v souznění s přírodou. A vůbec se není čemu divit!


V čem se skrývá kouzlo koupacího jezírka? Především v tom, že z jeho přítomnosti budete čerpat po celý rok. Zatímco v létě vám poskytne vítané osvěžení, v zimě se může proměnit v kluziště a na jaře zaujme roli estetického prvku vaší zahrady.

Na první pohled klasické zahradní jezírko

Na první pohled vypadá koupací jezírko jako to zahradní. Možná byste to ani nerozeznali. Jeho způsob usazení do země je prakticky totožný - liší se akorát ve vnitřním uspořádání a v hloubce. Největší rozdíl spočívá v přítomnosti koupací zóny. Rozhodnete-li se pro výstavbu koupacího jezírka, získáte příjemné 2 v 1. Nejenže svému pozemku zvýšíte estetickou úroveň, ale navíc sami sebe neochudíte o možnost koupání. A navíc jezírko vypadá na pohled mnohdy daleko lépe, nežli plechový bazén.



Čím více prostoru, tím lépe
Nutností pro vybudování koupacího jezírka je velký prostor. Na malou zahrádku si jej umístíte asi jen stěží. Z jezírka byste potom neměli takový užitek ani radost. V tomto případě platí, že čím více - tím lépe. Ptáte se, proč je velký prostor potřeba? Především kvůli koupací zóně. Ta si vyžaduje plochu o minimální velikosti 60 m2 s hloubkou alespoň 140 cm - ideálně však rovné 2 m. Větší objem jezírka zaručuje nejen větší prostor pro koupání i případné plavání, ale zároveň čím více vody, tím lépe se v jezírku udržuje biologická rovnováha a s tím spojená čistota.

Jak vybudovat zahradní jezírko?

Dobrou zprávou je, že vybudování koupacího jezírka není po technické stránce nijak náročnější, nežli vybudování klasického zapuštěného bazénu. Nejdůležitější je výběr místa. Aby se jezírko stalo nedílnou součástí zahrady, ba dokonce její dominantou, potřebuje k tomu to pravé místečko. Zvažujte tedy pečlivě, kam jezírko umístíte. Návrh jezírka byste si měli nechat sestavit zkušeným profesionálem a nepouštět se do díla na vlastní pěst. V případě budování jezírka blízko u domu je potřeba zvážit kvalitní izolaci, aby nedošlo k podmáčení základů. Co se týče stromů, ty by se měly nacházet ve vzdálenosti minimálně 6 m od jezírka, keře pak minimálně 3 m.



Jak se jezírko čistí
Z velké části samo. Do koupacího jezírka se umisťují tzv. čistící rostliny, které většinu práce udělají za vás. Samozřejmě se nelze spoléhat pouze na přírodu a je tedy potřeba jezírku pomoci k čistotě i technickou cestou. Ideální volbou jsou filtry, které zajišťují procesy prakticky totožné s těmi, které probíhají v samotném jezírku. Bude-li vše probíhat tak, jak by mělo, odměnou vám bude nezávadná voda bez chloru a jiné chemie, která je pro mnoho lidí nepříjemným alergenem. Koupání ve vlastním jezírku tak bude radost, kterou vám budou mnozí závidět.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze