Úvod

Myslete na teplo domova už teď

Přestože venku vládnou stále letní teploty, měli bychom myslet na vytápění našich domovů už nyní, dokud máme dostatek času na klidný výběr i včasnou realizaci. Nejpřirozenější pro lidské tělo je sálavé teplo, které se v domácnostech ukrývá například v krbech a krbových kamnech, kde je zdrojem tepla oheň. Tato volba je nejen cenově výhodným způsobem vytápění, ale především i příjemnou podívanou. Na trhu je široká škála různých krbů a krbových kamen, ale podle čeho si má zákazník vybrat?


Krbová kamna a jejich možnosti

Krbová kamna se nejčastěji vyrábějí z kovu, ale z materiálů se používá také kámen, kachle či beton. Základně se dělí na jednoplášťová či dvouplášťová, což má vliv na způsob a především rychlost vytápění interiéru. Pokud máte v úmyslu propojit krbová kamna komplexně s celým domem, bude pro vás dobrou volbou tepelný výměník, který je možné napojit například na bojler, radiátory, ale i na podlahové vytápění. Oblíbenou variantou je také možnost teplovzdušného vytápění, kdy je teplo rozváděno průduchy po celém domě.

Luxusni krb Focus
Luxusní krb značky Focus.

Proč vybírat krbová kamna?

Kromě široké variability zapojení skýtají krbová kamna řadu výhod. Mezi nejčastější patří příznivá pořizovací cena, nízké náklady na provoz a rychlá instalace. Nesmíme opomenout ani příjemný pohled skrz krbová dvířka do plápolajícího ohně a praskající dřevo. Důležitou roli zde také hraje vzhled – na trhu je nespočet modelů a designů, ze kterých si vybere opravdu každý - ať už máte rádi starý nostalgický vzhled, moderní linie či klasiku. Za zmínku jistě stojí uvést značky jako je Dovre, Pacific Energy, Regency, Aduro či českého výrobce Romotop.

krbova vloka

Elegantně zakomponová krbová vložka je důkazem, že krb nezabere v interiéru mnoho místa.

Krby a krbové vložky

Krby a krbové vložky se od výše zmíněných krbových kamen odlišují především v tom, že se jedná nejčastěji o topeniště (krbovou vložku), kterou je nutné obložit a zastavět do podoby finálního krbu. Ovšem krby mohou být i bez obložení, jak například dokazuje výrobce Focus. Možností typů krbových vložek a vzhledů krbů je nespočet. Krbové vložky jsou nejčastěji na dřevo, ale výjimkou není ani plyn. Díky různým tvarům a výhřevnostem je můžeme umístit do rohu, ke stěně i do prostoru a vytápět s nimi jednu místnost i celý interiér.

krbova vlozka s dvirky ve tvaru L
Krbová vložka s dvířky ve tvaru L.

Neomezené možnosti krbových vložek

Krbovou vložku můžeme opět zvolit jednoplášťovou nebo dvouplášťovou a stejně jako krbová kamna můžeme krbovou vložku napojit na průduchy a využít ji pro teplovzdušné vytápění nebo ji připojit na teplovodní výměník. Otevírání dvířek je možné zvolit nejen klasicky, ale také posunem vzhůru. Mezi osvědčené výrobce krbových vložek můžeme zařadit například Spartherm, Jøtul, Tulikivi, Stûv nebo Brunner.

Krasa jednoduchosti - krb znacky Brunner.
Krása jednoduchosti - krb značky Brunner.

Zajímavosti ze světa krbů

Pokud netoužíte po klasickém krbu, máme pro vás několik zajímavých typů. Možná vás v článku zarazila zmínka, že kromě dřevěných polen může v krbu hořet také plyn. Nebojte, nespletli jsme se. Trendem posledních let jsou krby na plyn, kdy je plynová vložka vybavena hořáky, které je možné na dálku regulovat a zajistit si tak pohodlí rodinného tepla bez starostí o přikládání. To, že v krbu hoří plyn, na první pohled nepoznáte – v topeništi hoří polena, která ovšem nikdy neshoří, jedná skvěle propracované makety. Odborník na plynové krby je výrobce DRU, Tulp, Bellfires a Bodart & Gonay.

Při výběru i stavbě krbu se obraťte na profesionály

Více než 120 vystavených krbů a krbových kamen a šikovné ruce profesionálních krbařů naleznete ve středočeských Pečkách v prodejně Krby kamna Turyna. Rádi vám poradí nejen s výběrem, ale zajistí vám kompletní zapojení krbů i krbových kamen.

                            logo Krby Turyna
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze