Úvod

Tipy, jak vybrat ty správné dveře

Vybíráte dveře? Nezapomeňte si předem ujasnit klíčové parametry. Věnujte svou pozornost především způsobu jejich otevírání, stranové orientaci a druhu výplně! Jedině tak můžete být se svou volbou v budoucnu spokojeni!


Volba způsobu otvírání a orientace dveří 
V interiérech nejčastěji najdeme tzv. otočné dveře vsazené do pantů, které se otvírají do prostoru místnosti či chodby. Současným trendem jsou však posuvné dveře, které pomáhají šetřit prostor. Nyní ale zpátky ke klasickým dveřím a k otázce, kterým směrem se mají otevírat. 

Jestliže svůj interiér teprve dokončujete, je důležité rozhodnout se, na kterou stranu se budou dveře otevírat. Pokud žijete v domě či bytě s již osazenými zárubněmi (pouze vyměňujete dveřní křídla), orientaci již neovlivníte. Přesto je neméně důležité ji rozeznat. V případě, že vám hrubě nevyhovuje, nezbývá než zárubně vybourat či demontovat. Podle způsobu orientace rozlišujeme pravé a levé dveře. Jak je od sebe rozeznáte? Poměrně snadno. 

Postavte se před stavební otvor, který představuje prostor budoucích dveří. Stůjte tak, jako byste se chystali otevřít dveře směrem k sobě, tedy čelem k pantům zárubně. Podívejte se, na které straně jsou umístěny panty. Jsou-li napravo, potřebujete pravé dveře. Jsou-li vlevo, jde o levé dveře. 

Tip: Pokud budete o orientaci dveří teprve rozhodovat, doporučujeme Vám, abyste ji zkonzultovali s odborníkem.

  

Zásady správného výběru dveří 
   -  Dveře by se měly otevírat vždy tak, abyste při vstoupení do místnosti viděli její větší část a nevcházeli „do kouta“.

  -  Vypínače světla by měly být umístěny na straně kliky, a to tak, abyste nemuseli obcházet otevřené dveře, když chcete rozsvítit nebo zhasnout.

  -  Po otevření dveří byste se měli dostat snadno ke svému cíli. Například v koupelně k umyvadlu. 

  -  Otevřené dveře by neměly narážet do vybavení místnosti, jako jsou skříně, sprchový kout atp. 

Jakou zvolit dveřní výplň?
Pokud toužíte po moderním a komfortním bydlení, oprostěte se od mýtu, že pro toalety a koupelny se hodí pouze plné dveře. Decentní prosklení se postará o optické odlehčení místnosti, aniž by Vás přitom připravilo o diskrétnost Vašeho intimního prostoru. Velmi populární jsou větší plochy matného skla, které propustí světlo, nikoli však obraz. Další výhoda tohoto druhu výplně spočívá v tom, že Vás upozorní na zapomenuté rozsvícené světlo. 

Prosklené dveře
zpravidla oceníte v obýváku či chodbě. V případě ložnic si musíte stanovit priority. Plné dveře poskytují záruku většího soukromí, i tlumení zvuku. Ty prosklené Vám zase zajistí lehčí a vzdušnější interiér. Pozor! Pokud uvažujete o tom, že si pořídíte prosklené dveře do ložnice, dobře zvažte, zda Vás nebude během spánku rušit například rozsvícené světlo na chodbě! 

Částečně prosklené dveře
nachází své uplatnění jako součást interiéru především dětských pokojů, kam z bezpečnostních důvodů není radno dávat celoprosklené dveře. Zde je obvyklé prosklení při zachování pevné výplně ve spodní části dveří. To proto, abyste se nemuseli bát, že dítě rozbije dveře, a zraní se. Také prosklené části lze zajistit bezpečnostní folií, která bez úhony odolá běžnému nárazu. Ani v případě silného ostrého úderu se sklo nevysype do pokoje. Jednotlivé střípky zůstanou viset na folii, která utvoří pavučinku, jakou znáte z autoskel. 

Plné dveře
se i nadále používají k uzavření komor, spíží, sklepů, technických a dalších místnosti. A jaký styl dveří je v módě? Dnešní trend dává přednost čistým hranatým nenápadným lištám, obdélníkovým prosklením bez zdobených, či rustikálních prvků. 

Tip: Vyberte si designové zajímavé dveře u výrobce interiérových dveří CAG na www.novedvere.cz . 

Doufáme, že Vám naše tipy pomohou v rozhodování a svůj interiér obohatíte o ty správné dveře!

www.novedvere.cz

Seriál: Interiérové dveře


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze