Úvod

Sušička potravin: váš spolehlivý asistent v plodné houbařské sezóně

Léto a začátek podzimu jsou dobou, kdy se v zahradách a lesích začíná leccos rodit. Třešně, hrušky, švestky, houby, bylinky. Sice se na tyhle plody nejpříjemnější části roku těšíte, ale sníst celou paletu meruněk dá jednomu zabrat, navíc vás může předběhnout hniloba a zakousnout se do některých kousků dřív než vy. Mnozí z vás možná pořádají maraton zavařování a závod ve skoku dalekém přes pekáče se sušícími se houbami. Na téhle každoroční soukromé olympiádě vám pomůže zvítězit další zkušený závodník v týmu: elektrická sušička s časovačem.


Proč nesušit na vzduchu, na slunci, ani v troubě?
Vzduch, závodník číslo jedna, je takový pomalý vytrvalec. Sušení hub a ovoce mu totiž zabere 2-3 dny a za tu dobu sušička protne cílovou pásku 6x. Na trati mu navíc padající prach, kálející roztoči a mlsné mouchy házejí klacky pod nohy, nehledě na to, že musíte sušené potraviny pravidelně prohrábnout, aby je vzduch mohl zpracovat ze všech stran. Když to neuděláte, snahy vzduchu definitivně zhatí plíseň.

Slunce, když se rozhodne zaúřadovat, je docela sprinter. Pokud je venku horko k padnutí, budete mít usušeno během pár hodin. Slunce už ale nepohlídá, aby mu jeho práci nekazili různí záškodníci jako třeba hladové vosy a další hmyz. U hub počítejte s tím, že když je podrobíte opalovačce, můžou se zapařit a stát se jedovatými. Letos ale slunce především nevypadá na to, že by chtělo svádět boj s tlakovou níží, mraky a deštěm.

Excalibur švestky a hrušky

Trouba je prostě trouba, ale nemůže za to. Vyrobili jí tak, aby obstála především v disciplíně pečení. Vzhledem ke své konstrukci nedokáže zajistit řádnou cirkulaci vzduchu a při závodě se zapotí nejen ona, ale i to, co jste v ní chtěli usušit.

Sušička oproti svým soupeřům aspiruje na zlatou. Mykolog Ing. Ivan Jablonský se řadí k jejím fanouškům. „Nejbezpečnějším způsobem, jak uchovávat houby, je jejich šetrné sušení. Nejlépe v sušičce,“ říká.

Jak si vybrat sušičku, která připraví ovoce o vláhu a ne vás o nervy?

Nedoporučujeme pořídit první sušičku, na kterou v elektru padnete. U těchto přístrojů víc než u jakýchkoli jiných platí, že cena se rovná kvalitě. Pokud budete chtít sušit 2x do roka, pak vám chatrná plastová škatule za osm stovek pravděpodobně bude stačit. Ale při větším objemu zpracovávaných surovin se můžete potýkat s omezeními plynoucími z konstrukčních nedokonalostí.

Levné sušičky jsou zpravidla nenasytnými žrouty energie a nesuší rovnoměrně. Suroviny vyskládané ve středu táců a ve spodních patrech bývají usušeny rychleji. Procesu sušení proto budete muset dělat dozor, pravidelně ho přerušovat, vybírat již usušené plátky, ty neusušené posouvat směrem ke středu a nakonec ještě prohodit tácy. Některé modely zahřívají spodní patro natolik, že byste měli kontrolovat raději i to, jestli už nemáte díru ve stolu. Hotová spartakiáda.

Sušené houby

Se sušičkou je to jiná. Ovoce, zeleninu nebo houby jen očistíte, nakrájíte na 0,5 cm tlusté plátky a vyskládáte na tácy sušičky. Nastavíte program podle návodu a můžete odjet ke tchýni na návštěvu. Tam se jistě rádi zdržíte – a také si to můžete dovolit, protože sušička Excalibur díky své schopnosti rovnoměrného sušení nevyžaduje, aby jí někdo prohazoval tácy. Navíc se po zpacifikování posledního mililitru vláhy sama vypne. Výsledkem tohoto pohodlného procesu jsou tak akorát usušené plátky, které si budete moci přihodit do jogurtu, vzít je na výlet jako výživné občerstvení nebo je rehydratovat (ponořit na pár hodin do vody) a v kuchyni s nimi nakládat stejně jako s čerstvými. Dali byste si k horkému čaji uprostřed ledna švestkový koláč?

Novinkou na trhu je sušička Excalibur 4526TBCD. Čím si zasloužila naše ódy?

sušička Excalibur 4526TBCD

• Vyrobili jí z odolného materiálu, který se nezlomí, ani když ho přejede auto.
• 26hodinový časovač dělá sušení pohodlným. Sušte houby a mezitím si užívejte na výletě.
• Provoz vás vyjde na 0,5 – 1 Kč za hodinu.
• Nastavitelný termostat udrží teplotu na úrovni, která vás neoloupí o vitamíny.
• Horizontální proudění vzduchu zajišťuje rovnoměrné sušení. Žádné probírání sušených surovin, žádné prohazování táců.
• Máte možnost vyndat tácy ven. Upravíte tím prostor sušičky pro větší kusy ovoce, což u kulatých stohovatelných sušiček není možné.
• Motor je umístěn na straně. Tekutiny ze šťavnatějších surovin do něj nemohou zatéct a zkratovat ho.
• Má průhledná dvířka, takže můžete sledovat proces sušení, aniž byste je museli otvírat.
• Jednolité tácy umožňují sušit placky z rozmixovaného ovoce a zeleniny.
• Můžete v ní nechat vykynout těsto a vyrobit domácí jogurt nebo cottage sýr.
• Montováno soudruhy z USA. Pozor na poruchové kopie!

Sušička potravin není přístrojem, který by měl plné tácy práce v každé domácnosti. Ale pokud jste zapáleným houbařem a na zahradě vám dozrává více úrody, než jste schopni udat a zpracovat ještě před zkázou, nechte slunce, vzduch i troubu, ať předají štafetu sušičce Excalibur 4526TBCD. S garancí spokojenosti a nejnižší ceny jí pořídíte na www.excaliburdehydrator.eu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze