Úvod

Stavba pasivního domu vám ušetří statisíce i vaše zdraví

BRNO 1.3. 2011 - Náklady na stavbu rodinného domu jsou významným zásahem do rozpočtu každé rodiny. I proto by všichni zájemci o nové bydlení měli při plánování stavby přemýšlet především ekonomicky.


Vyplatí se totiž nesledovat jen samotnou cenu realizace, ale i náklady na pozdější provoz domu. V tomto ohledu se výrazně vyplatí uvažovat o stavbě tzv. pasivního domu.

Za pasivní dům je považována taková stavba, jejíž roční spotřeba tepla na vytápění je menší než 15 kWh/m². To je přibližně jedna desetina spotřeby běžných domů. I díky tomu si zpravidla vystačí bez klasické topné soustavy. Majitelé domu tak jsou nejen nezávislí na dodávkách plynu, ale měsíčně ušetří tisíce korun za topení,“ říká Jan Bárta, ředitel neziskové organizace Centrum pasivního domu (www.pasivnidomy.cz). Ta sdružuje firmy, architekty a projektanty působící na českém trhu, kteří mají prokazatelné zkušenosti se stavbou kvalitního pasivního domu. S ohledem na rostoucí ceny energií tak lze v horizontu třiceti let vyčíslit úspory v řádech statisíců či dokonce milionů korun. Stavba domu v pasivním standardu přitom vyjde přibližně jen o 5-10 % dráž než běžná stavba, do budoucna by se přitom měly ceny ještě více vyrovnávat.

Nízkoenergetická podstata domu se přitom nemusí projevit na jeho podobě. Pasivní domy jsou od běžných staveb zpravidla k nerozeznání. Přesto je při přípravě projektu dobré dbát několika doporučení.

Kvůli vyšším solárním ziskům bychom měli dům orientovat obytnou částí směrem k jihu, v ideálním případě by měla být větší část jižní stěny prosklená. Z tohoto důvodu by měla tato strana pozemku poskytovat dostatečné soukromí a neměla by být zastíněna, ať už stromy či případnou okolní zástavbou. Severní orientace oken výrazně zvyšuje tepelné ztráty, jejich východní či západní orientace může naopak vést k přehřívání domu. „Výrazných úspor nákladů na vytápění se dá docílit i tvarem a dispozicí domu. Ideálním pro pasivní dům je jednoduchý kompaktní tvar. U složitějších tvarů vzniká více tepelných mostů, kterými z domu uniká cenné teplo. S rozmyslem je třeba přistupovat i k umístění garáže, která na jedné straně může působit jako nárazníková zóna na chladnější severní straně domu, na druhé straně, pokud nejsou dostatečně izolovány její příčky, může zvyšovat spotřebu tepla,“ upozorňuje Jan Bárta z Centra pasivního domu.

Velké finanční úspory nejsou jedinou výhodou bydlení v pasivním domě. Tou neméně podstatnou je i pozitivní vliv na vaše zdraví. Díky řízené cirkulaci vzduchu je v domě neustále nízká hladina CO2 a jeho obyvatelé proto mají pocit jako by právě vyvětrali (na rozdíl od větrání však v místnosti nevzniká průvan a nesnižuje se teplota). Filtry, kterými jsou všechny vzduchové jednotky vybaveny, navíc výrazně snižují počet prachových částic v ovzduší. Pasivní domy jsou proto velmi vhodné i pro malé děti a alergiky. Díky kvalitním izolacím a stálým teplotám navíc pasivním domě nedochází k tvorbě nebezpečných plísní.

Další praktické informace ke stavbě pasivního domu lze získat na webu
www.pasivnidomy.cz nebo v jednom z příštích dílů našeho seriálu.



Kontakt:
Jan Bárta, Centrum pasivního domu
tel.: 732 121 651
e-mail: jan.barta@pasivnidomy.cz 

www.pasivnidomy.cz

Seriál: Stavba rodinného domu

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze