Úvod

Navrhujeme domy z přírodních materiálů pro Váš zdravý život

Znamená pro Vás zdravě žít, nejen zdravě jíst, oblékat se do přírodních látek a používat přírodní kosmetiku, ale také zdravě bydlet? Pak jistě rádi přijmete naše pozvání na malou exkurzi do oblasti přírodní neboli organické architektury a využití hlíny v tradičním i moderním stavitelství.


Návrat k přírodním materiálům
Tradiční přírodní materiály se ve stavitelství používají od nepaměti, jak ostatně dokazují mnohé stavební památky, ať už se jedná o středověké stavby měšťanských domů anebo lidovou architekturu starou 150 let. Přestože materiály organické architektury, jako je hlína, konopí, len, rákos anebo ovčí vlna, upadly na mnoho desítek let v zapomnění, nyní zažívají svou renesanci. Důvodů je několik.
 

Život v přirozeném a příjemném prostředí

Stavba domů ze zdravotně nezávadných materiálů pocházejících z obnovitelných zdrojů, nezatěžuje životní prostředí a splňuje požadavky na zdravé bydlení. Navíc mají tyto materiály celou řadu užitných vlastností, kterými konvenční stavební materiály v mnohém předčí. Například je to jejich umění stárnout, časem dostávají přirozenou patinu, čímž přispívají k autenticitě stavby a duchu daného místa. Také jejich dosloužení v čase sebou nenese ekologická traumata, jak je tomu bohužel u většiny konvenčních staviv. Exteriéry i interiéry domů navržených a postavených z přírodních materiálů, využívajících v přirozené míře organické tvary a zohledňující bezprostřední okolí domu, stejně jako jeho zasazení do širší krajiny, působí na náš organismus i mysl vskutku ozdravně.
 

Použití hlíny v moderní architektuře

Mezi vlastnosti hlíny, opravňující její použití v moderní architektuře patří především její výborná akumulační schopnost, protialergický potenciál, schopnost optimální regulace vlhkosti, vynikající zvuková izolace, požární bezpečnost a odolnost vůči plísním a škůdcům. V moderní organické architektuře se hlína využívá nejčastěji formou prodyšných interiérových omítek, dále pak ke stavbě nosných konstrukcí (hliněné cihly, monolitické zdivo, zdící hliněné malty), případně jako výplňový materiál, speciální hydroizolace anebo jako součást stěnových otopných systémů. Jak můžeme vidět, dá se z hlíny postavit kompletně celý hliněný dům. Jako si ho postavil (navíc formou happeningu) český herec Jaroslav Dušek. Hlína, která se nejčastěji používá ve spojení s ostatními přírodními materiály - kamenem a dřevem počínaje a rákosem či konopím konče, nemusí být nutně dominantním materiálem při stavbě domu, ale díky jejímu použití ve stavebních konstrukcích můžeme výrazně zvýšit kvalitu našeho bydlení.
 

Tepelná pohoda a krásný přírodní vzhled
Hliněné omítky nejsou na rozdíl od zdí z běžně používaných materiálů pocitově chladné, naopak v interiéru navozují pocit tepelné pohody. Nehledě na to, že přispívají ke snížení nákladů na vytápění (cca o 10%). Ke zdravému prostředí v domě rovněž přispívá prodyšnost hliněných konstrukcí a světelná pohoda. Jedná se o cenově dostupný materiál, který je navíc ekologický. Hliněným stavbám se nedá upřít ani jejich krásný přirozený vzhled daný přírodními barevnými pigmenty, který vynikne ve spojení se zelenými fasádami a střechami. Při stavbě hliněných domů se fantazii meze nekladou. Hlína se nepoužívá pouze při realizaci novostaveb, ale je také doporučeným stavebním materiálem v případě provádění citlivých rekonstrukcí památkových objektů.
 

Kde se dozvíte více
Pokud se chcete dozvědět více o stavbě domů z přírodních materiálů a o použití hlíny i dalších organických materiálů ve stavitelství, navštivte internetové stránky www.biodum.cz, anebo www.prirodni-izolace.cz. Zúčastnit se můžete také některého z workshopů pořádaných Sdružením hliněného stavitelství www.hlina.info.

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze