Úvod

Prvky okenní dekorace

Okna jsou oboustranné oči domova. Díváme se skrz ně ven, a je jimi vidět také dovnitř. Proto je důležité, aby jim to v obličeji domu slušelo. Okenní dekorace zahrnuje mnoho prvků. Račte se seznámit alespoň s některými z nich!


Pohled zevnitř
Začněme pohledem zevnitř, což znamená, že se budeme věnovat interiérovým dekorativním prvkům. Při pročítání časopisů o bydlení a moderním designu člověk mnohdy nabude dojmu, že pouze velké prosklené plochy bez zbytečných příkras jsou to pravé. Je sice pravda, že okna bez záclon a především závěsů se snadno myjí, umožňují velkorysý výhled, a hlavně maximálně prosvětlují celý interiér. Když je však sluníčko příliš ostré, majitelé velkých skleněných ploch obvykle zatouží po stinném zátiší, které jim zajistí stažení rolety či žaluzie. Použití těchto prvků není nutné pouze tam, kam přímé slunce nechodí, například když je dům zasazen do zahrady se vzrostlými stromy. 

Závěsy a garnyže
V chladných zimních měsících je sluníčko velkou vzácností, někdy se neukáže i několik týdnů. V tomto období proto hledáme způsoby, jak domácí interiér zateplit také opticky. Osvědčeným řešením je použití elegantních závěsů pověšených na ozdobných garnyžích. (Závěsy mohou po většinu roku klidně dřímat v komoře a zdobit naše vnější okna pouze v zimě.) Když se Vám podaří, sladit látku použitou k výrobě závěsů s ostatními textilními doplňky v místnosti (jako jsou například potahy křesel a dekorativní polštářky), a garnyže s barvou nábytku (případně doplňků v podobě kování atd.), i ten sebeobyčejnější pokoj proměníte v kouzelný. Třešničkou na dortu může být originální suchá dekorace umístěná uprostřed okna, nebo jen tak mimochodem v jeho blízkosti. 

Úvazy dodají profesionální vzhled 
Závěsy nadále patří mezi oblíbené způsoby dekorace interiéru, neboť do místností vnášejí velmi útulnou atmosféru. Důležitým dekorativním prvkem závěsů jsou úvazy, které společně s látkou tvoří ucelený designérský prvek, jenž dodá interiéru profesionální nádech. Vedle známých látkových úvazů, které působí spíše nenápadně, si můžete pořídit korálkové, perleťové, nebo šňůrové úvazy.

V létě Vašim oknům postačí záclony. I ty lze svázat pomocí úvazů. V kuchyňském oknu jim to spolu sluší. A co teprve, když dodáte nějakou živou dekoraci, nejčastěji v podobě květinové vázy. 

Rolety a žaluzie
Účel těchto okenních prvků je spíše funkčního, nežli dekorativního charakteru. Klasické bílé vertikální žaluzie se hodí spíše do kancelářského prostředí. Doma doporučujeme jejich použití spíše v pracovně, nikoli v obývacím pokoji. Ani praktické vertikální žaluzie nedodávají interiéru příliš na kráse, na druhou stranu jej ani nehyzdí.



Zato designové dřevěné žaluzie, nebo látkové rolety by mu mohly slušet! Tam, kde je třeba místnost prosvětlit, použijete spíše světlé odstíny, místnosti volající po zútulnění můžete zařídit žaluziemi v tmavších dřevěných odstínech.

Tematická dekorace
Jak bychom mohli zapomenout na samolepicí obrázky určené k dekoraci oken i jiných prosklených ploch! Na obrázcích z adhezivní fólie není sympatický pouze bohatý výběr.

Foto: Samphoto

Fórum kuchyně a vybavení
 

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze