Úvod

Jak pěstovat čínské zelí i u nás?

Pěstovat čínské zelí na české zahrádce je náročné na výživu i na zálivku. Na druhou stranu zelí rychle roste a lze ho kdykoli sklízet.


Pěstujeme čínské zelí
Semena zelí vyséváme do řádků vzdálených od sebe 40-50 cm od poloviny června do srpna. Rostliny pravidelně seřezáváme, aby nevybíhaly do květu. Nároky na půdu a zálivku jsou vysoké. Rostliny je třeba okopávat.

Čínské zelí v kuchyni
Jak samotný název napovídá, čínské zelí se používá především v asijské kuchyni, (jistě znáte specialitu kimchi) odkud se rozšířilo do ostatních světových kuchyní. Ve studené kuchyni se čínské zelí používá nejčastěji jako součást jednodruhových i vícedruhových zeleninových salátů, tepelně se upravuje jako příloha, anebo se jím nastavují nudlová či rýžová jídla.

Náš recept: Čínské zelí s nudlemi

Suroviny:
  • 500 g čínského zelí
  • 1 menší cuketa nakrájená na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa
  • sojová omáčka
  • kari koření
  • 200 g instantních nudlí
Postup:
  1. Nudle připravíme podle návodu a dáme je stranou.
  2. Na oleji osmahneme kostky cukety, zakápneme octem a podusíme, dokud nejsou měkké.
  3. Dochutíme kari a sojovou omáčkou.
  4. Nakonec přidáme listy zelí, asi po minutě až dvou stáhneme zeleninou pánev z plamene.
  5. Zeleninu promícháme s nudlemi a podáváme.
  6. Zeleninové jídlo lze vylepšit přidáním mrkve nebo burských oříšků.
Dobrou chuť!

Zajímavosti o čínském zelí

Čínské zelí se často zaměňuje s pekingským zelím. Rozdíl spočívá v tom, že listy čínského zelí netvoří celistovu šišatou hlávku jako listy pekingského. Oba druhy však obsahují větší množství vitamínu C než citróny, dále vitamíny skupiny B a karoten.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze