Úvod

Ochranné pomůcky na stavbě

V tomto článku našeho seriálu Rekonstrukce domu krok za krokem se budeme věnovat ochranným pomůckám na stavbě, které zahrnují širokou škálu prostředků chránicích různé části těla před riziky spojenými s výkonem určité činnosti. Ochrana zdraví musí být vždy na prvním místě.


Oblíbené montérky
Před znečištěním a dalšími škodlivými vlivy na stavbě nás ochrání pracovní oděvy, především tedy oblíbené montérky, které mohou být zvlášť upraveny pro různé druhy činností speciálními ochrannými prvky, jako jsou např. kyselinovzdornost, antistatická úprava nebo trvalá nehořlavá úprava.

Pracovní rukavice
Jsou při každé rekonstrukci či stavbě nezbytné. Při práci s nebezpečnými látkami, horkými předměty nebo s materiály, u kterých hrozí zadření, je důležité ruce dostatečně chránit.
Pořídit si můžete například i kovové rukavice nebo pracovní rukavice z kevlaru proti prořezu, které jsou ideálním řešením do mechanicky náročných podmínek. Ochranné rukavice odolné proti chemikáliím nebo dielektrické pracovní rukavice, to jsou další typy rukavic, které se vám můžou hodit.


Pevná obuv

Neměli bychom také zapomínat na pevnou a kvalitní obuv, obuv odolnou proti oděru, proti propíchnutí či proti prořezu


Roušky, roušky, roušky

V prašném prostředí se pracuje téměř po celou dobu první fáze rekonstrukce (bourání, vrtání…), nevyhneme se tedy škodlivým látkám, které mohou poškodit naše zdraví. Pro kompletní ochranu vašeho těla používejte kvalitní chrániče dechu, jako jsou jednorázové respirátory či dýchací masky s vyměnitelným filtrem. Díky těmto ochranným pomůckám můžete provádět svou práci i přes poletující částice.


Rozeznáváme 3 typy filttrů:
1. FFP1 - pouze proti tuhým částicím netoxického odpadu, nesmí překročit čtyřnásobnou hodnotu NPK-P
2. FFP2 - pouze proti pevným méně jedovatým částicím, až do 12-násobku hodnoty NPK-P
3. FFP3 - pouze proti jedovatým a velmi jedovatým pevným částicím a vodním aeorosolů. až do 50-násobku hodnoty NPK-P


Ochranné brýle

Bez ochranných brýlí se při rekonstrukci také neobejdeme, oči je nutné chránit před prachem a další spoustou škodlivých látek a částic, které se při rekonstrukci objevují. Ochranné brýle mají i postranní ochranný kryt.


Ochranné pomůcky koupíte ve specializovaných prodejnách, a to včetně e-shopů. Mnoho z nich pořídíte také v hobbymarketech.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze