Úvod

Obyčejná výjimečnost nábytku – současný trend z minulého století?

Stejně jako v kterékoli jiné oblasti interiérového designu, i u nábytku pravidelně pozorujeme změny ve směru určitého trendu.


V současnosti je to trend jednoduchosti – vypadá to, že Steve Jobs pomocí Apple vnesl do světa designu potěšení z jednoduchých, jasných a bezpečných oblých tvarů. V nábytku tuto změnu nejvíce pozoruji u židlí, jejich designu vládnou přívětivé až dětské tvary, masivní dřevo a minimum dekoru.

zidle leaf
Dobrým příkladem je nová kolekce Leaf značky TON. Barové i obyčejné židle a stolky mají jemné libé tvary, vyrobené jsou z kvalitního dubového a bukového dřeva.


Masivní dřevo je opravdu jistota kvality – využívají ho hlavně velké firmy (Moooi, Team7), které díky jeho dokonalému zpracování boří veškeré mýty s masivem spojené. Oblíbené jsou např. stoly s obří dřevěnou deskou - dřevo je kvalitně vysušeno a opracováno, není tedy třeba obávat se kroucení, sesychání a praskání materiálu. Je čas dát sbohem dýhovaným dřevotřískám a nahradit je nábytkem z kvalitního materiálu.

masivni nabytek je zarukou dlouhe ziotnosti

Stejně jako kvalita dřeva, i kvalita kování je na vzestupu. Firmy se snaží přesvědčit zákazníky, že díky bezúchytkovému otevírání šuplíků s elektrickým pohonem ušetří minimálně dvacet let života, vyvíjí se kování do skříní a kuchyní pro invalidy… Klientela roste, někdy je však zákazník z novot vystrašen a rád se vrátí k jednoduchosti a funkčnosti, vhodnost či nevhodnost vyvinutého zařízení pak určuje designér. Oslovení a důraz na názor designéra je (naštěstí) také čím dál častějším jevem. Výběr nábytku a příslušenství v bytě je opodstatněný, designér k němu má co říct a interiér nepůsobí jako náhodné shromaždiště předmětů.

s navrhem interieru vam pomuze designer

Pokud vám ale pro inspiraci postačí čtení, sáhněte po časopisech ze sedmdesátých a osmdesátých let 20. století! Nábytkoví a produktoví designéři čerpají nápady z minulého století, kombinují je ale s moderními technologiemi a materiály. Díky nim si dnes můžete užít sedmdesátková křesla, která vás ale uspokojí svojí jedinečností a nevídanou kvalitou.

trendem soucasnosti je retro

Autor: Tomáš Čížek, truhlář, nábytkový designér a lektor v interier design škole intermezzo
Zdroj foto: brit.co, leaf, moooi, interiordesignblogs.eu
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze