Úvod

Bydlete ekologicky a zároveň ekonomicky. Jak na to

Staráte se o svou domácnost, snažíte se držet krok s novými trendy v bydlení a zároveň vám leží na srdci i dobro planety? Poradíme vám, jak bydlet nejenom ekologicky, ale také ekonomicky. Čím topit a jak šetrně zacházet s vodou? To a mnoho dalšího se dozvíte v následujících řádcích.


Zatopte si dřevěnými briketami

Máte doma krb či kamna a topení na dřevo vás nebaví? Nejenom, že jeho uskladnění je náročné na prostor, ale navíc po sobě zanechává prach a piliny. Jak to vyřešit? Přejděte na dřevěné brikety! Při jejich spalování se uvolňuje zanedbatelné množství kouře a zbude po nich pouze malé množství popela. Také jsou velmi skladné a jejich výhřevnost je vynikající! Můžete je skladovat i venku, ovšem nesmí přijít do přímého kontaktu s vodou, aby zbytečně nenavlhly. Vzdušná vlhkost jim ale nevadí.

Instalujte si na střechu fotovoltaiku

V případě, že bydlíte v rodinném domě, zvažte pořízení fotovoltaických panelů na střechu. Dají se použit k ohřevu vody a jsou šetrné k životnímu prostředí. Náhradní variantou jsou velká okna, kterými do domu proudí více slunečních paprsků, a díky tomu i více přirozeného tepla. To oceníte jak vy, neboť sluneční světlo má pozitivní vliv na naši náladu, tak i vaše pokojové rostliny.

Hospodařte s vodou správně

Pokud se zajímáte o to, jak bydlet ekologicky, základem je správné hospodaření s vodou. Neplýtvejte jí, ale naopak ji využijte na maximum. Při oplachování ovoce a zeleniny v dřezu použitou vodu nechte stéct do misky, a následně ji využijte na zalévání rostlin. Sbírejte dešťovou vodou, kterou následně používejte na praní i na splachování toalety. Zacházejte s vodou zkrátka tak, aby ani jedna kapka nepřišla nazmar.

Třídíte odpad?

Na barevné popelnice v ulicích jsme si již zvykli téměř všichni, otázkou ale je: využíváte je? Třídíte poctivě každý papír, plast, sklo i kov? Jestli ještě netřídíte, začněte. Kontejnery na tříděný odpad jsou totiž doslova na každém kroku. A pokud již třídíte, můžete začít i kompostovat. I kompostéry se totiž začínají objevovat ve městech a lidé se snaží začlenit do své kompostovací skupiny co nejvíce lidí z okolí. Zjistěte si tedy, zda se ve vaší blízkostí náhodou nějaký ten kompostér také nenachází.

Bydlete udržitelně

Možná že už zásady ekologického bydlení dodržujete, ale vždy se dá něco zlepšit. Věděli jste, že ekologické bydlení je současně i ekonomické? Mezi výhody kotle na biomasu patří i to, že vytápění s jeho pomocí je levnější než vytápění na plyn nebo elektřinu, přičemž účinnost je zcela srovnatelná. Také použití dešťové vody vám sníží výdaje za vodu a o fotovoltaice ani nemluvě.

Ekologické bydlení není pouze moderní, ale i šetrné k planetě a životnímu prostředí. Žijte udržitelně a ušetřete díky tomu nemalé částky.

Zdroj obrázku: faithie / Shutterstock.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze