Úvod

Příjemné bydlení v 1+ 1

Chystáte se zařídit si příjemné bydlení v bytečku 1 + 1? Pokud místností číslo jedna bude kuchyně, pak se ty zbývající, tedy ložnice, obývací pokoj a pracovna, budou muset vejít do jednoho pokoje. Pokusíme se Vám poradit, jak šikovně na věc!


Účelné oddělení zón 
Pokud žije člověk sám, útulný byt o dvou místnostech mu obvykle stačí. Pokud si jej ovšem zařídí tak, aby vyhovoval jeho životnímu stylu a plnil své základní funkce. Aby se mu v něm příjemně spalo, odpočívalo i pracovalo, a aby si sem naprosto bez rozpaků mohl přivést návštěvu. Základním předpokladem pro komfortní bydlení v malém bytě je efektivní oddělení obývací a spací zóny. Toho lze docílit několika způsoby. Když pomineme fantastické výstřelky některých designérů, (například v podobě speciálních modulů, ve kterých jsou zabudovány jednotlivé místnosti, umístěné do otočného válce, kterým dle potřeby otáčíte, abyste si k sobě natočili místnost, kde chcete momentálně pobývat) zůstanou nám v zásadě tři řešení. 

Horizontální pohled na věc 
Pojďme se podívat na celý problém nejprve z horizontální perspektivy. Rozčlenění prostoru do několika výškových úrovní není sympatické těm, kdo neradi šplhají po žebříku, chodí po schodech, zejména když je pro ně překonávání i takto malých výškových rozdílů nevhodné ze zdravotních důvodů (starší lidé nebo invalidé, kteří potřebují bezbariérový byt). Nelze je pochopitelně doporučit ani maminkám s malým dítětem. (I když však nebudete patřit do žádné ze zmíněných kategorií, vřele Vám doporučujeme, pamatovat při realizaci tohoto řešení na bezpečnostní zábrany.) Z architektonického hlediska však může být horizontální členění interiéru velmi zajímavé. Může vypadat například tak, že dole umístíte obývací část rozdělenou na společensko-relaxační a pracovní zónu, tedy na demoverzi obývacího pokoje na straně jedné a pracovny na straně druhé, nahoře pak malou ložničku s úložným prostorem. 

Obyvatelé skutečných minibytů si často pořizují dvouúrovňovou konstrukci. Dole je umístěn pracovní stůl se židlí a úložným prostorem, nahoře pak válenda.

 

Vertikální řešení 
Když prostor rozčleníte vertikálně, dá Vám to sice mnohem méně práce, na rozdíl od předchozího řešení je toto vertikální snadno realizovatelné prakticky v každém typu bytu, budete však moci využívat mnohem méně prostoru. K jeho provedení totiž postačí použít dělící příčku. Zvolit můžete klasickou zděnou, která je považována za dlouhodobý zásah do bytové konstrukce, spolehlivě však rozdělí prostor, opticky i akusticky. Moderní jsou dnes skleněné příčky. Jejich hlavní výhoda spočívá v tom, že Vás nepřipravují o denní světlo. Jimi rozdělené interiéry působí velmi svěžím a elegantním dojmem, protože rovnoměrně rozptylují světlo do všech koutů v místnosti. Skleněná příčka s mozaikou je zároveň velmi pěknou dekorací. 

Velké oblibě se těší také posuvné příčky a stěny. Jako provizorní řešení lze použít také paravánek. Prostor můžete rozdělit i nábytkem, třeba větší knihovnou. Tu je z bezpečnostních důvodů dobré ukotvit z boku ke stěně, nebo k podlaze. Pamatujte na to, že psací stůl by měl; být umístěn v části místnosti, kde je nejvíce světla. 

Laissez faire! 
Existují však lidé, kteří si s tímto členěním hlavu vůbec nelámou. V jednom rohu pokoje mají postel, v druhém pracovní stůl se židlí s náznakem knihovny a uprostřed září nápaditá pohovka s televizní obrazovkou. V takto řešeném interiéru se uplatní nábytek kombinovaný s úložným prostorem, jako je například sklopná válenda s velkými zásuvkami skrytými uvnitř. Praktické jsou také úložné boxy, do kterých lze v případě potřeby (když člověka překvapí nečekaná návštěva) uklidit běžný nepořádek (části oděvu, časopisy nebo knihy) během chvilky. Nebo viděli jste někdy pracovnu, kterou lze zavřít skoro celou do skříně? Jeden jediný pohyb a nikdo nepozná, že se kousek od postele před vteřinkou pracovalo. Jen se podívejte se na naši fotografii.

Jak vidíte, i do prostoru určeného původně pro jednu místnost lze šikovně nakládat dvě až tři místnosti. Ukázali jsme Vám hned několik možností. Kterápak z nich se Vám nejvíce líbila?

Foto:
freshome.com

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze