Úvod

Nové bydlení vybírejte pečlivě

Je bydlení ve vlastním domě Vaším velkým přáním? Zvažujete, zda koupit pozemek a postavit na něm moderní novostavbu, anebo se pustit do rekonstrukce staršího domu? Dobře své rozhodnutí zvažte.


Stavba na zelené louce nebo rekonstrukce?
Pokud se rozhodnete pro první z variant, tedy pro nákup pozemku a následnou výstavbu na zelené louce, připravte se na to, že najít pozemek vhodný k Vašemu záměru není snadné. Mezi častá zjištění patří, že pozemek, kde léta s nadšením zahradničíte, není ideálním místem k bydlení. Důležitými kritérii při výběru pozemku jsou především dostupnost do centra města, časová náročnost a náklady na cestu. Nalézt v dnešní době pozemek situovaný blíže k městu, ale stále ještě v přírodě a navíc za příznivou cenu, je jako hledat jehlu v kupce sena. Koupit objekt za účelem rekonstrukce proto často bývá snadnější.

Ožehavá otázka financování
Jakmile najdeme vhodný objekt k rekonstrukci, přichází na řadu otázka financování. Nebojte se zajít do několika různých bank, časová investice do těchto schůzek se Vám opravdu vyplatí. Můžete ušetřit velké peníze, jelikož nabídky jednotlivých bank se výrazně liší. Pokud svými příjmy nedosáhnete na požadovanou výši hypotéky, informujte se také o možnosti hypotéky bez dokládání příjmu, úrok je samozřejmě méně výhodný ve srovnání s úrokem u klasické hypotéky, jedná se přibližně o 1% navýšení oproti klasické úrokové sazbě.

Dobrá rada na závěr
A rada na závěr? Nemovitost kupujete na mnoho let, a proto své rozhodnutí nikdy neuspěchejte. Nespoléhejte se pouze na nabídky realitních kanceláří a na inzeráty v místních novinách, ale zeptejte se svých známých, zajeďte se podívat na svá oblíbená místa a čas od času se podívejte na internet, zda se třeba nekoná nějaká zajímavá nucená dražba. Uspěchat se nevyplatí ani otázku financování.



Kam dál?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze