Úvod

Mlýnek na obilí: další zbytečnost nebo užitečná věc pro každého?

Jste nadšeným pekařem, držíte bezlepkovou dietu nebo vám prostě „jen“ záleží na zdraví? Pak by vaší kuchyni mohl přijít vhod domácí mlýnek na obilí, se kterým získáte čerstvou celozrnnou mouku z jakékoli obiloviny. Chuť i výživové vlastnosti mouky, kterou si umelete na kamenném mlýnku krátce před použitím, se nemohou rovnat vyšeptalé celozrnné a už vůbec ne bílé mouce z obchodu.


Bílá mouka jako metla lidstva

Mlýnky na obilí jsou určeny hlavně těm, kteří už si uvědomili, jak důležitý je zdravý životní styl a chtějí mít na svém stole co nejkvalitnější potraviny.

Spisovatel a blogger Mark Manson se nedávno obrátil na své čtenáře starší 37 let s otázkou, co by poradili těm, kteří teprve stojí na prahu třicítky. Řada z nich hned na prvním místě zmínila doporučení starat se o své zdraví bez prodlení a nečekat, až začne kolem čtyřicítky odcházet. Jen málokdo si totiž umí představit ty následky.

Zdraví je především odrazem toho, co jíme. Zvlášť toho, co jíme každý den. Pokud nežijeme jako asketové, patří mezi každodenní potraviny mouka. A o tom, jaký je bílá mouka neřád, už byly popsány stohy papíru.

Nestrávený lepek a škroby zanášejí střeva, tyto nánosy omezují vstřebávání živin včetně vitamínů a dokonce stěnu střeva časem poškozují. Ta pak propouští do krve cizorodé látky a tělo je nuceno produkovat více hlenu, aby se jich zbavilo. Výsledkem je dlouhodobě oslabený zahleněný organismus.

Bílá vs. celozrná mouka

Celé zrno, zdraví plno

Oproti tomu celozrnná mouka
  • dodává tělu živiny,
  • je prevencí civilizačních a vážných chorob,
  • přispívá k redukci váhy
  • a napravuje škody napáchané střevními usazeninami.

Jenže na rozdíl od bílé mouky je ta celozrnná citlivější na oxidaci. Je jí vystavena ihned po semletí, a čím delší dobu na vás sáček čekal v regále, navíc při pokojové teplotě, tím méně cenných látek se zachovalo. Celozrnná mouka kromě toho časem žlukne, a proto má oproti bílé omezenou trvanlivost.

Ideálním řešením je proto použití mouky co nejdříve po umletí. Pokud zrovna nesousedíte s mlýnem, kde by byli ochotni vám pravidelně poskytovat čerstvou mouku, domácí mlýnek je ideální alternativa.

Výhody domácích mlýnků na obilí

Jak už bylo řečeno, mouka je potravina, kterou jíme v podstatě denně, ať už v chlebu, sušenkách nebo v zahuštěných polévkách a omáčkách. Mlýnek na obilí vám zajistí tuto základní surovinu v nejvyšší možné kvalitě. Máte totiž možnost ovlivnit výběr zrn, ze kterých mouku umelete, a to bez použití jakýchkoli přídatných látek. Zároveň vám mouka vzhledem k brzké spotřebě nestihne zoxidovat.

Domácí mlýnek obilí připraví skvělou mouku

Domácí mlýnky přinášejí také odlehčení rozpočtu celiaků a lidí s intolerancí na lepek – domácí mletí mouky a příprava vlastních bezlepkových potravin vyjde levněji, než jejich nákup v obchodě. O kvalitě nemluvě.

Obilných mlýnků není na trhu nějaké závratné množství a zorientovat se v nabídce proto nebude nijak složité. Přesto vám přinášíme rychlý tip na bytelný elektrický mlýnek Sana, který je za rozumnou cenu a přitom má vlastnosti dražších modelů. Co nabízí?

  • Čerstvou celozrnnou mouku vysoké výživové hodnoty, a to díky šetrnému mletí, při kterém je zachovávána nízká teplota.
  • 360wattový motor umožňuje mletí spousty druhů obilovin včetně tvrdé kukuřice. Semele pšenici, žito, špaldu, ječmen, pohanku, jáhly, rýži a další.
  • Volitelnost hrubosti mouky – hladká, polohrubá, hrubá.
  • Nenáročnost – získáte mouku téměř bez práce, protože stačí nasypat zrna do násypky a to je vše. Mlýnek mele rychlostí 100 g zrn/min.
  • Odolnost – plášť je z tvrdého bukového dřeva a pro mlecí kameny byla použita směs korundu a keramiky.
  • 12letá záruka – to se u spotřebičů jen tak nevidí. Značka svým produktům opravdu věří a dlouhé záruky jsou toho důkazem.

Elektrický mlýnek Sana

Rozhodnutí, jestli mlýnek najde ve vaší domácnosti využití, necháme na vás. Zdraví je nepochybně silným argumentem a vložená investice se vám jistě bohatě vrátí v podobě zvýšení jeho kvality. Velmi příjemným benefitem je pak chutnější chléb a moučníky, které z této mouky upečete.

Uděláte mlýnku místo na své kuchyňské lince?
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze