Úvod

Na co nesmíme zapomenout při zateplení domu

Kvalitně provedené zateplení domu významně přispívá ke snížení tepelných ztrát, a tudíž k úspoře nákladů na provoz domácnosti. Kromě toho zvyšuje hodnotu nemovitosti a přispívá k prodloužení její životnosti. Aby bylo zateplení domu účinné, mělo by být komplexní.


Podmínkou efektivity je komplexnost
Zateplení domu provádíme buď zároveň s výstavbou novostavby, anebo jako součást rekonstrukce objektu. V obou případech zateplení domu přináší majitelům nemovitosti celou řadu výhod. Primárním důvodem je snížení tepelných ztrát, a tudíž úspora nákladů na vytápění, případně také na provoz klimatizace. Nepřehlédnutelným přínosem je také zvýšení tepelné pohody uvnitř objektu. Kvalitně provedené zateplení domu rovněž podstatně zvyšuje ekonomickou hodnotu stavby a významně přispívá k prodloužení její životnosti. Při provádění zateplení domu je třeba pamatovat na to, že střecha, fasáda a další části domu tvoří jeden celek, a tudíž nutnou podmínkou efektivnosti zateplení je jeho komplexnost.


Zateplení fasády nestačí
To znamená, že nemá smysl zateplovat pouze fasádu, když velká část tepla uniká střechou. Když už provádíme zateplení fasády, měli bychom zároveň provést zateplení střechy a naopak. Praktický tip: Pokud chcete zjistit, kudy Vám uniká nejvíce tepla, vyplatí se půjčit si termokameru, která Vám dokonale zmapuje tepelné ztráty v rámci objektu. V případě rekonstrukce domu nesmíme v rámci zateplování fasády zapomenout ani na stavební otvory. Pokud nemáme dokonale těsnící okna a dveře, byly naše náklady vynaložené na zateplení zbytečné. Na co dále nesmíme při tepelné izolaci fasády zapomenout, to je volba vhodné omítky. Zde se nejvíce osvědčily silikonové a silikátové omítky, u kterých je velkou výhodou jejich samočisticí schopnost, což oceníme nejen ve městech.


Jak dále snížit tepelné ztráty
Snížení tepelných ztrát rovněž můžeme zmírnit instalací solárních panelů, které zároveň odvádějí z objektu vlhkost. Teplovzdušné solární panely SolarVenti se vyznačují schopností vysoce efektivního temperování. Oproti venkovní teplotě temperují vháněný vzduch až o 40 °C, což především v chladnějších měsících výrazně snižuje náklady na vytápění. Sušší vzduch se snáze ohřívá než vlhký, a díky tomu je menší spotřeba energie potřebné na vytápění. Kromě toho instalace solárních panelů přispívá ke zdravějšímu vnitřnímu klimatu v domě.


Vysoce účinná kombinace
Tak nezapomeňte, pokud se pustíte do zateplování domu, provádějte ho komplexně. Instalace praktických solárních panelů SolarVenti pomůže Vaše náklady na vytápění snížit o další tisíce korun.

www.solarventi.cz
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze