Úvod

Markýzy jako nedílná součást domu

Také si rádi vychutnáváte svou kávičku pěkně na terase? Za teplých slunných dní jistě oceníte, když na Vás během oblíbeného rituálu nebude pražit sluníčko. Jak to zařídit? Poměrně snadno. Nainstalujte si prvky stínící techniky se vznešeným názvem: markýzy.


Chrání nejen před sluncem 
Nemyslete si, že markýzy jsou určeny pouze k zastínění venkovních kaváren, cukráren, nebo výloh obchodů. Mohou také výrazně zdokonalit a dotvořit architektonický vzhled vil a rodinných domů. Samozřejmě, že zde nejde pouze o výsledný estetický dojem. 

Jakmile se Váš dům octne v laskavé společnosti půvabných markýz, budete si jako jeho obyvatelé pochvalovat ještě několik dalších věcí.
Tedy nejenže to vnější tváři domu sluší, ale i jiné významné užitné vlastnosti, které se sebou instalace markýz přináší. 

Markýzy patří mezi velmi populární a efektivní prvky stínící techniky. Upevňují se na fasádu domu nejčastěji proto, aby zastínily větší plochy teras či balkónů. Velké markýzy stíní ve vzdálenosti až několika metrů od fasády. 

To však není jediný důvod jejich instalace. Vedle účinné ochrany před přímým slunečním zářením podstatně přispívají k zastínění interiéru, a tím i k celkové regulaci vnitřního klimatu, což se mimo jiné může projevit v úspoře části energie vynaložené na provoz klimatizace. 

Typy markýz 
Na trhu se setkáte s několika druhy markýz. Dělící kritéria mohou být různá. Nejčastěji se však rozdělují podle toho, zda umožňují regulaci intenzity osvětlení, nebo ne. Z tohoto hlediska se markýzy dělí na pevné a výsuvné. 

Pevná varianta má tu výhodu, že je levnější a snáze se instaluje. Po dokončení montáže však nelze ovlivňovat intenzitu slunečního záření. 

To zase dokážou výsuvné markýzy.




Komfortní ovládání 
K velké popularitě a rozšířenosti markýz nepochybně přispívá jejich snadné ovládání. Ty obyčejné se ovládají manuálně pomocí kliky. Součástí komfortnější varianty je motorické ovládání, které oceníte především v případě většího počtu markýz nebo markýzy s větší plochou. Motorický systém lze ovládat jednoduchým vypínačem, nebo dálkovým ovladačem. 

Nejkomfortnější typy mají programovatelné ovládání s integrovanými čidly vlhkosti, větru a intenzity slunečního záření. Díky tomu může markýza sama reagovat na změny vnějších podmínek. K žádaným doplňkům patří například
větrné čidlo, které v případě velkého větru automaticky stáhne markýzu, čímž zabrání možnému poškození zařízení. 

Než si pořídíte markýzy, doporučujeme Vám, poradit se s odborníky, kteří Vám jistě doporučí ten správný typ, který se stane nedílnou součástí Vašeho domu. 


Seriál: Zastínění domu
 

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze