Úvod

Jak na úložné prostory u Vás doma?

Kromě výšek úložných prostor, které jsme řešili v části ergonomie dosahy, jsou nesmírně důležité také hloubky úložných prostor, chystáte-li se tedy investovat do skříně na míru či předělat šatnu, je tento článek právě pro vás.


Hloubka typické šatní skříně na ramínka je 60 cm, pro prádelní část stačí pouhých 35 cm, při plánování šatní skříně je třeba zohlednit i místo pro vysunutou zásuvku a člověka stojícího před ní. Horní hrana zásuvky by rozhodně neměla být výš než 125 cm a prostor potřebný pro vysunutí zásuvky a pohodlné stání u ní je optimálně 70 cm a hloubka zásuvky na oblečení by měla být 20 cm, je totiž příjemné mít přehled o tom co v zásuvkách máme a tato hloubka nám to umožní.

vestavna satna Indeco

Komoda pro ukládání běžných předmětů má typickou hloubku 40 cm, knihovna už jen 30 - 25 cm. A pro umístění polic na knihy je důležité uvědomit si výšku knih a tou nejtypičtější je rozmezí 21 - 35 cm ovšem pozor, pokud jde o kancelář a v policích budete mít šanony je potřeba počítat, že jejich výška je větší než u knih.

vestavne skrine na miru Indeco

A NAPOSLEDY O ERGONOMII A VAŠEM LŮŽKU

Poslední zmínkou o je zastávka u vašeho lůžka. Délka lůžka by měla být určena výškou osoby + 20 cm, typická délka lůžka pro dospělou osobu je 200 cm a standardní velikost matrace jednolůžka je 90 x 200, u dvoulůžka je to 180 x 200 cm.

Typická výška postele je 45 cm, pro starší osoby je bezesporu vhodnější postel vyšší pro pohodlné vstávání, stačit by mělo něco kolem 50 - 60 cm.

Ne vždy je možné zajistit průchod k oběma stranám manželské postele, pokud to ale jen trochu jde, je dobré tomu ložnici podřídit, doporučený průchod je 70 cm. Jde o optimální rozměr pro přistup k lůžku a jeho pohodlnému stlaní.

Toto byl poslední článek o ergonomii v naší sérii, věřím, že teď si již dokážete představit kolik místa pro jakou činnost a kde u vás doma potřebujete a dokážete třeba i odhalit nedostatky u prodejců a jejich sortimentu.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze