Úvod

Kuchyňský dřez – nenapalte se při koupi na internetu

Čím více danou věc používáme, tím spíše bychom při jejím pořizování měli dbát na skutečné užitné vlastnosti a nehodnotit jen podle ceny. Pro kuchyňský dřez moderní kuchyně to platí bezezbytku. U dřezů strávíme mnoho času a jsou nejvíce viditelným místem v kuchyni. Vzhled a čistota dřezu se významně podílí na celkovém dojmu z kuchyně. V neposlední řadě by měl být dřez odolný a neměnit časem svůj zánovní vzhled.


Procházeli jsme krizí nejen hospodářskou, ale i kvalitativní. Český trh reagoval totiž na sníženou poptávku v krizi dvojím způsobem: levnými kopiemi a slevami kvalitních výrobků. 

„Levné kopie dřezů z internetu“ se už rozhodně nevyplatí
Pozor si dejte zejména na podezřele levné zboží z Asie, Polska, Ruska a dalších zemí, stejně jako na noname materiály. Jedná se zpravidla o laciné produkty vyrobené bez ohledu na materiálovou a kvalitativní stránku. Jelikož tito výrobci nedisponují vlastním vývojem, vytváří výrobky co nejvíce podobné značkovým, mnohdy přímo jejich kopie, a tvrdí, že jde o „nejvyšší kvalitu“ za nízkou cenu. Jak víme, to u netradičního výrobce není možné. Bohužel, poměrně anonymní prostředí internetu, kde si nemůžete výrobek osahat ani vyzkoušet, zmate řadu zákazníků, a než se špatná pověst výrobku roznese, prodejce zmizí. Lákavé záruky 5 a více let přeci nedávají ani špičky v oboru.

Kvalitní výrobky výrazně zlevnily
Renomovaní výrobci museli na úbytek kupní síly reagovat zúžením nabídky a větším prodejem méně typů dosáhnout vyšší efektivity a výrazně snížit cenu pro zákazníka. Zúžil se výběr. To jsou ty známé akce u dobrých značek a dlouhé lhůty na zboží mimo akce. Výsledek je pro běžného zákazníka celkem příznivý. Většinou si v akci vybere a může koupit originální vysoce kvalitní výrobek za cenu, která se přibližuje ceně jeho kopie s mnohem horšími vlastnostmi.

  

Nerezov
é kuchyňské dřezy pro milovníky častého úklidu
Trend používání nerezových dřezů se snižuje, protože z hlediska užitných vlastností a nároků na údržbu rozhodně do moderní kuchyně patří kvalitní granitový, případně nanogranitový dřez. U nerezů se objevily nejlevnější modely i pod 1000 Kč. Plytké, měkké, tažené z  neuvěřitelně tenkého plechu, mnohdy bez přepadu, či dodaných armatur. Naštěstí jsou dobře rozeznatelné. Mnohé kousky v hypermarketech a na internetu se opravdu povedly. Myšleno ve špatném slova smyslu. Jsou nehezké, nepraktické, papírové. Připojit do nich stojánkovou baterii, která by se nutně musela viklat a dřez ohýbat, je nemyslitelné. Kvalitní nerezové dřezy se najdou tak od 4500 Kč, spíše od 5000 výše. Opravdu dobře propracovaný nerezový dřez hledejte kolem 10000 Kč. Zde se vyplatí preferovat tradiční značky specializovaných výrobců dřezů, nikoli produkty od korporací, které vyrábí všechno a beztak většinu věcí překupují.

             

Granitový dřez je skvělý, ale hledejte jen originály
Vzhledem k tomu, že pojem granitový dřez nemá přesnou definici, vznikla v této oblasti opravdová džungle. Během posledních dvou až tří let se objevila řada pseudoznaček s kopiemi všeho možného, od tvarů až po názvy produktů. Kopie zpravidla převzaly marketingové argumenty zavedených tradičních výrobců, vymyslely si pro své zboží podobně znějící názvy a doslova zaplavily internetové obchody o něco nižšími cenami oproti značkovým originálům. Přirozeně, neboť jen tam měly šanci. V přímé konfrontaci s originály na kuchyňském studiu by jen těžko obstály. Ano mnozí tito „obchodníci“ už stihli zase zaniknout, ale produktů neznámého složení kasajících se jen napodobujícími dílčími údaji, stejně jako obchodníků či značek s nulovou historií a zkušeností v oboru je pořád spousta. Nic naplat. Kombinace Ctrl-C a Ctrl-V při tvorbě stránek nevyžaduje mnoho. Stále si jako zákazník musíte ohlídat, jestli dřez není polyesterový, jestli nemá jen nástřik povrchu na jiném materiálu, jestli nejde o materiál, jenž dosahuje hladšího povrchu větším množstvím pryskyřice mezi lámaným nekalibrovaným kamenivem. Rizik je opravdu hodně . Dobrá zpráva však je, že ceny kvalitních dřezů včetně německých originálů tzv. nanogranitových dřezů /např . zn. Schock/ se natolik přiblížily nízké úrovni cen „předražených levných dřezů“. Nejsnadnější cestou ke spokojenosti je jen malinko připlatit a koupit si originál garantovaných špičkových vlastností, designu i kvality. Ušetříte si budoucí čištění a vzhled Vaší kuchyně se značkovým dřezem vyroste. 

          

Není značka jako značka 
Jako ADIBAS není skutečný ADIDAS, není dřez Silkgranit (a vůbec všechny ty „ x-granity“) skutečný Silgranit, stejně jako „Shock“ z Číny není skutečný Originál Schock- Made in Germany. Buďte proto ostražití. Laciný může znamenat dvakrát placený. Rozdíl v ceně tisíce až pár tisíců korun, podle typu, řeší zásadní rozdíl v hodnotě. A co je hodnota? HODNOTA = POHODLÍ + KVALITA + DESIGN.

www.drezy.info/drezy


Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze