Úvod

Jak na výběr a rekonstrukci střechy?

Životnost všech materiálů je omezená a to se týká samozřejmě i střešní krytiny. Pokud tedy máte rodinný dům, musíte počítat s tím, že jednou přijde chvíle, kdy bude potřeba stávající krytinu nahradit.


Důvody, proč vyměnit krytinu:
● může být za hranicí životnosti
● nemusí vyhovovat
● z důvodu přistavění domu

Pokud už ta chvíle přišla, musíte si nejprve ujasnit, co od nové střechy očekáváte. Při výběru nejde jen o estetickou stránku, ale hlavně o funkčnost. První otázku, kterou si musíte položit, je, zda bude pod střechou obytné podkroví či nikoli. Hned na druhém místě je třeba posoudit stav krovu a podle stavu ho buď opravit nebo úplně vyměnit.

Průzkum celé konstrukce

Před začátkem rekonstrukce je třeba provést také kvalitní průzkum střešní konstrukce. V rámci tohoto průzkumu se analyzují jak viditelné, tak i skryté poruchy a jejich příčiny. Na základě toho se pak stanový nejlepší postup opravy střechy.

Volba krytiny
Při volbě střešní krytiny bychom se měli zaměřit hlavně na její hmotnost. Dále je potřeba vybrat vhodnou krytinu i s ohledem na sklon, tvar střechy i umístění stavby. Ne všechny krytiny jsou vhodné pro všechny střechy i do různých lokalit. Například Česká republika má několik klimatických oblastí, kde lze očekávat jiné množství sněhových srážek. Při výběru je tedy lepší se poradit s odborníkem, která krytina by byla pro váš dům i oblast nejlepší.

stresni krytina

Typy střech
Dnes je mnoho typů střech, které můžete pro svůj dům zvolit. Než se však pro nějaký typ rozhodnete, zvažte estetické, funkční i ekonomické hledisko. Co se týče střech, ty se rozdělují na dva základní typy – konkrétně na ploché a šikmé střechy.

Ploché střechy
Nejčastěji se používali v minulosti, avšak ani dnes nevychází z módy. Ploché střechy jsou oblíbené, protože jsou finančně méně náročné (odpadá zde investice do krovu) a oproti šikmým střechám zde vzniká mnohem menší plocha k izolaci.

Šikmé střechy

Patří k nejběžnějšímu řešení zastřešení v dnešní době. Šikmé střechy jsou dostupné ve více tvarových variant, nejznámější a nejpoužívanější je střecha sedlová, která je do tvaru A a sestává ze dvou proti sobě nakloněných rovin.
Další typy šikmých střech jsou:
● pultová střecha
● valbová střecha
● stanová střecha
● mansardová střecha

Oprava střešní krytiny V případě výměny nebo opravy střechy je nutné postupovat zodpovědně a systematicky. I nejkvalitnější materiál se může znehodnotit nevhodným postupem. Proto doporučujeme nedělat to svépomocí, ale vybrat si věrohodnou firmu, která se zaměřuje na výměny a opravy střech několik let a tudíž má mnoho zkušeností.

Jak vybrat realizační firmu?
Asi úplně nejlepší doporučení je z osobní zkušenosti. To se nejčastěji dostává od rodiny, přátel, známých. Pokud ale nemáte v okolí nikoho, kdo si nechal opravovat či měnit střechu a byl s firmou spokojený, druhá možnost je pročítat reference jednotlivých firem.

Pokud potřebujete poradit s výběrem střešní krytiny nebo celkovou rekonstrukcí, obraťte se na firmu ANS STŘECHA – střechy Klatovy. Tato firma provádí jak opravy a rekonstrukce střech, tak i zateplení střechy nebo klempířské práce.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze