Úvod

Jak funguje a k čemu je dobré adaptivní osvětlení?

Víte, jak dokáže světlo ovlivnit kvalitu života? Přečtěte si, co je to tzv. adaptivní osvětlení a jak může přispět ke správnému fungování vašeho cirkadiánního rytmu.


Co je cirkadiánní rytmus?

Cirkadiánní rytmus je dvacetičtyřhodinový cyklus uvnitř těla, který koordinuje základní lidské mentální a fyzické procesy. Pokud tento cyklus funguje správně, může vám zajistit kvalitní a regenerační spánek, a tím i vyšší kvalitu života. Špatné osvětlení místností však může cirkadiánní rytmus rozhodit.

Co je adaptivní osvětlení?

Pro správné fungování vnitřního rytmu je naprosto stěžejní přirozené denní světlo, kterého ale nebývá vždy dostatek. Jeho vhodnou náhradou se může stát právě adaptivní osvětlení.
Základní vlastností přirozeného denního světla je, že není monotónní – mění se v průběhu dne, ale i v závislosti na počasí nebo ročním období. Adaptivní osvětlení má na rozdíl od toho klasického podobné vlastnosti. V průběhu dne dokáže měnit intenzitu i zabarvení na přednastavené hodnoty, které uvedou váš cirkadiánní rytmus do správného režimu.

Ideální světlo v průběhu dne

V průběhu dne by ideální světlo mělo vypadat následovně:
•    ráno – studené a jasné světlo, které zvýší úroveň vaší energie,
•    v poledne – teplé světlo s nižší intenzitou, které vám pomůže si v době oběda krátce odpočinout,
•    odpoledne – opět studené a jasné světlo, díky kterému dobijete energii po obědě,
•    večer – k večeru se intenzita světla postupně snižuje a ladí do teplých odstínů, které tělo před spánkem uklidní. 

Aby adaptivní osvětlení splnilo svůj účel, je potřeba speciálně vyvinuté žárovky správně nastavit v příslušné aplikaci. Po prvním nastavení se bude světlo měnit v danou denní dobu už zcela automaticky.

Zdroj foto: Pixabay
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze