Úvod

Infrasauny vs. finské sauny. V čem se liší?

Finskou saunu, nebo infrasaunu? Takovou otázku v posledních letech řeší majitelé bytů, rodinných domů i hotelů s wellness centry. A ačkoliv se snaží tyto sauny porovnávat, obě fungují na úplně jiném principu a přináší i rozdílné výsledky.


Finská sauna: horký vzduch, příjemná relaxace
Srdcem finské sauny jsou kamna. Nejčastěji elektrická, případně na dřevo. Tato kamna vyhřívají vzduch v místnosti na asi 90 – 105 ˚C, obvykle na nich ještě leží kameny, které akumulují teplo a zvyšují tak teplotu.

saunova kamna

Ve Finsku bývá zvykem, že lidé kameny polévají vodou, aby v sauně zvýšili vlhkost vzduchu. Není to ale pravidlem, zrovna v Česku tato tradice příliš rozšířená není a finské sauny bývají spíše suché s vlhkostí vzduchu kolem 15 - 20 %.

Ve finské sauně byste měli být nazí a saunovat se maximálně 10-15 minut – pak je vhodné skočit do studeného bazénku a prudce své tělo ochladit. Tuto proceduru můžete opakovat 2x – 3x za sebou. Takový způsob saunování detoxikuje a posiluje váš organismus.

sauna s prosklenou stenou

Infrasauna: prokrvení svalů, uvolnění kloubů
Infrasauna neohřívá vzduch v místnosti, ale přímo vaše tělo. Infračervené záření proniká do pokožky a ohřívá svaly i klouby podobně, jako to dělá Slunce. Teplota v kabině je proto výrazně nižší, jen asi 30-60 ˚C. Během saunování dokonce můžete větrat.

Do infrasauny nemusíte chodit nazí, klidně zůstaňte ve spodním prádle nebo ručníku. Pobyt si prodlužte na 30-45 minut, po skončení nahřívání neskákejte do studené vody, ale dejte si vlažnou sprchu. Na rozdíl od finské sauny proceduru neopakujte víckrát za sebou, stačí jedna.

sauna future

Kterou vybrat?
Infrasauny jsou levnější, mají nižší nároky na prostor i náklady na provoz a může do nich i ten, komu jsou nepříjemné vysoké teploty. Ve finských saunách si zase užijete to „pravé saunování“ – pořádně se zpotíte a příjemně zrelaxujete.

infrakabina od SaunaSystem

Poslední rada na závěr? Česká společnost SaunaSystem navrhuje, projektuje a realizuje finské sauny, infrasauny i kombinované sauny, ve kterých dostanete obojí. Nechte si od ní zpracovat všechny nabídky, rozhodování pak bude snadnější.

logo Sauna System
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze