Úvod

Francouzské bydlení Vás okouzlí

O Francouzích se říká, že umějí žít. O tom mimo jiné svědčí interiéry zařízené ve stylu inspirovaném francouzským venkovem, které jsou typické svou přátelskou a útulnou atmosférou. Není tedy divu, že je tento styl bydlení s oblibou napodobován nejen v Evropě.


Pohodové bydlení 
Jakmile vstoupíte do obývacího pokoje zařízeného ve francouzském stylu, jeho interiér Vás důvěrně přivítá a vybídne, abyste se zabořili do pohodlné pohovky, a přitom se u malého konferenčního stolku občerstvili šálkem černé kávy s čtverečkem hořké čokolády. Když začnete ze svého šálku pomalu usrkávat a přitom se rozhlížet kolem, neujde Vám, že světlá barva nábytku připomínající smetanu či slonovou kost je hlavním nositelem optimismu. Tedy společně s velkými, jak jinak než francouzskými okny, která se spolehlivě postarají o dostatečný příliv denního světla. Pokud nemá tomuto obýváčku zařízenému ve francouzském stylu nic chybět, pak byste měli jedním z těchto oken projít na venkovní terasu, anebo alespoň na malý balkónek chráněný zábradlíčkem z elegantně krouceného kovu. Z keramických květináčů se přitom bude linout vůně bylinek, jako je éterická levandule nebo tymián. Předtím než však opustíte tuto kouzelnou místnost, měli byste věnovat svou pozornost četným doplňkům. Jakpak se Vám líbí dekorativní ptačí klec, proutěná truhla, nebo závěsy s motivem proužku, ve kterém se navíc ukrývá jemný květinový vzorek? A co tato solitérní stolička stojící opodál, co ta tu dělá? Je tu jaksi navíc, ale vůbec nepůsobí rušivě. Ba právě naopak. Podtrhuje ono známé kouzlo francouzské ležérnosti a nedbalé elegance.

              

Inspirováno přírodou
Když nahlédnete do vedlejší kuchyně či koupelny, neujde Vám, že obě místnosti pyšní hojností textilních doplňků vyrobených z tradičních přírodních materiálů. (Někdy se však můžete setkat s typem interiéru dokládajícím tvrzení, že krása spočívá v jednoduchosti – tedy s minimem těchto doplňků.) Najdete zde maličkosti, bez nichž se klidně obejdete, ale které potěší Vaše oko. V kuchyni to mohou být podnosy, hrnečky a dekorativní krabičky, sedáky a utěrky. V koupelně zase na dřevěné polici postávají ozdobné lahvičky s tajemným obsahem. Ty, které se na polici nevešly, se ukrývají v proutěném košíku. Překvapivě však interiér není přeplácaný. Jak by také mohl, když se zde používají samé tlumené nenápadné barvy a výhradně přírodní materiály, především dřevo a keramika (na podlahu a obklady)! Navíc motivy vyobrazenými na dekorativních předmětech prochází jednotící linie a tou je příroda. Květiny, zvířata, plody. Zatoužili jste po bydlení inspirovaném francouzským venkovem? Zařiďte si v něm svůj domov nebo chalupu. Bude se Vám tu žít skvěle!

Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze