Úvod

ROZHOVOR: Jak se bydlí v dřevostavbě?

Zajímá vás, jak se bydlí v dřevostavbě? Zeptali jsme se čtyřčlenné rodiny, jak se jim bydlí v montovaném domě KUBIS 632, který obývají více než rok. Tento typ domu vybrali hlavně proto, že se jim líbil a mohli si ho pořídit za perfektní cenu bez všelijakých doplatků a víceprací. Jak jsou spokojeni s náklady na provoz domu?


Dobrý den Andreo a Martine. Hned na úvod nám, prosím, prozraďte, proč jste si vybrali rodinný dům právě od RD Rýmařov.
Když jsme koupili pozemek, shodli jsme se, že chceme dřevostavbu. Firmu, která nám montovaný dům postaví, jsme vybírali poměrně dlouho a ve finále jsme se rozmýšleli mezi RD Rýmařov a ještě jedním dodavatelem. Konečné rozhodnutí padlo na RD Rýmařov hlavně díky spoustě kladných recenzí od spokojených zákazníků.

Jak byste zhodnotili průběh výstavby domu? Našlo by se něco, co byste dnes změnili?

Stavba probíhala bez větších problémů, parta pracovala dobře a rychle, fungovala vzájemná komunikace a spolupráce. Potěšila nás spolupráce s celým týmem - od projektantky ke stavební partě. Jediné mínus je právě to množství lidí, se kterými se při stavbě musí spolupracovat, ale to je vzhledem k velikosti firmy a množství klientů asi nevyhnutelné. Standard dodávky od RD Rýmařov je myslím na velmi dobré úrovni. Bohužel, když jsme si domek vybírali, ještě nebyl v ceně komín, což už nyní je.

montovany dum KUBIS 632


Jak moc jste museli vědět o stavění, když se dům realizovali? Je dům na klíč skutečně pro laiky?

Je to stavba na klíč, takže určitě pro laiky. Vystudovala jsem sice stavební školu, obor pozemní stavby, a přestože je to už nějakou dobu od ukončení studia a mé zaměření se dále ubíralo úplně jiným směrem, takové základní věci, jako je čtení technické dokumentace apod. se nezapomíná a určitě se nám to při plánování stavby hodilo :-). Ovšem před samotnou stavbou je třeba zařídit ještě spoustu nezbytností, které jsme se učili za pochodu.

Máte dvě malé děti, jak KUBIS 632 hodnotíte z hlediska dispozic?
Právě díky dispozici u nás zvítězil KUBIS 632 před domem KUBIS 631, který bychom museli dost předělávat k našim představám. 632 nám dispozičně naprosto vyhovuje. Co se týče velikosti místností, tak ty jsou sice menších rozměrů, ale pro nás naprosto dostačující.

rodinny dum KUBIS 631

Pořídili jste si v domě něco navíc, co není standardní součástí domu?
Už při výběru, zda zděný dům či dřevostavba, jsme se shodli, že chceme dřevěné obložení. Rozhodli jsme se tedy pro přiznaný dřevodomek. Při designových úpravách jsme zvolili dřevěné obložení horního patra domu. Kdyby nezáleželo na financích, chtěli bychom mít dům obložený dřevem celý.

Všechny, kteří se rozmýšlí, zda si pořídit novostavbu, určitě zajímají náklady na její provoz. Jak jste na tom Vy?
Za elektriku, kterou, mimo jiné, vytápíme celý dům a ohříváme vodu, nám teď přišlo první roční zúčtování. Pravda, čekali jsme o něco nižší částku, ale po srovnání s platbami za energie s předešlým bydlením (zděný byt 75 m2, rok výstavby 2005, v exteriéru potřeba elektriky nulová), jsme zjistili, že jsme v domě oproti bytu zaplatili cca o 11 tisíc ročně méně. Celkem jsme za elektriku zaplatili 29 000 Kč (ročně).
Výdaje za elektřinu zahrnují celý chod domu, včetně vytápění.
A pozor - bez krbu či krbových kamen! Nijak se v provozu domácnosti neomezujeme, pračka a sušička skoro stále běží, dost vařím, hodně topíme, počítač běží stále. V létě venku elektrická sekačka, filtrace k bazénu a 2 čerpadla.

Celkově jsme s bydlením od RD Rýmařov moc spokojeni :-). Rozhodně svého výběru nelitujeme.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze