Úvod

Doplňky ke střešním oknům zabrání přehřívání interiéru

Horké léto, dlouho očekávané prázdniny, dny zalité sluncem a vysoké teploty - tohle všechno si bezesporu užíváme plnými doušky. Na nebi není jediný mráček, hodnoty na teploměru nezastavitelně stoupají a my si užíváme teplé dny na zahradě, u moře nebo třeba na samotě u lesa. Po celém dni slunění toho ale máme dost - a není se čemu divit! I když je pobyt na sluníčku příjemný, protože nás jeho hřejivé paprsky rozmazlují, dokáže pořádně unavit.


Po příchodu domů tak hledáme příjemné zázemí, kde budeme moci načerpat ztracenou energii pro následující den. Jenže místo vítaného chládku přijdeme do přehřáté místnosti - a to rozhodně není ideální představa osvěžení a relaxace.

Dá se přehřívání místností nějak zabránit?

Pokud do oken celý den nemilosrdně praží sluníčko, není se čemu divit, že je uvnitř nepříjemné horko. Naštěstí se dá přehřívání místností předejít a to použitím šikovných okenních doplňků, kterých existuje celá řada. Stačí si tedy jen vybrat!

Široká nabídka doplňků pro střešní okna umožňuje každému najít to ideální řešení. Řadí se sem například všechny druhy okenních rolet, které se liší svou konstrukcí či intenzitou stínění. Mezi vnější okenní doplňky pak patří například markýzy či vnější rolety. Nabízí se otázka, která varianta má ty nejlepší výsledky?!



Testovali jsme za vás - a tady jsou výsledky!
Doplňky ke střešním oknům se podrobily testování, při kterém se zkoušela jejich účinnost. Zkoušky probíhaly v Oddělení výzkumu a vývoje firmy FAKRO. První etapa probíhala tak, že se v deseti stejných místnostech s identickou expozicí na dopad světla měřila teplota v několika bodech přesně jeden metr nad zemí. Měření probíhala na zavřených oknech, na které se instalovaly různé doplňky ke střešním oknům.

Po instalaci střešních doplňků je tepelné záření procházející okenní tabulí absorbování vnitřní clonou. Záření se promění na dlouhovlnné infračervené záření, které se už nedostane skrz okenní tabuli ven - clona funguje tak, že teplo emituje do místnosti, což má za následek její přehřívání. Naopak instalace vnějších okenních doplňků zajistila absorpci tepelného záření a jeho uchování vně budovy, takže neprošlo až do místnosti a ta se tím pádem nepřehřála.



Jaká varianta je nejlepší volbou?
Testování odhalilo jen omezené možnosti stínění vnitřních okenních doplňků, zatímco vnější varianty dokázaly snížit teplotu v místnosti až o 10 %. Z toho plyne, že vnitřní doplňky mají spíše dekorativní funkci a slouží k regulaci množství dopadajícího světla.

V poměru efekt, cena a jednoduchost montáže vyhrává vnější markýza. Nabídka FAKRO zahrnuje širokou paletu vnějších markýz, které se dají instalovat jak ke střešním, tak i fasádním oknům. Jednotlivé markýzy se liší konstrukcí, průsvitností materiálu nebo způsobem ovládání. Testování ukázalo, že markýzy nabízí 8x lepší ochranu před přehříváním místností v porovnání s vnitřními doplňky.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze