Úvod

Chytrá novinka pro váš dům – vytápěcí bojler s vestavěným tepelným čerpadlem

Kdo by nechtěl vylepšit vlastnosti svého domu či chaty, nebo si zpříjemnit bydlení využitím dostupných technických zařízení? Multifunkční novinkou, kterou zajisté mnozí majitelé nemovitostí přivítají, je hybridní vytápěcí bojler s vestavěným plnohodnotným tepelným čerpadlem vzduch-voda. A proč multifunkční? Bojler v sobě propojuje funkci mnoha zařízení v ucelenou jednotku.


Výrobu hybridního vytápěcího bojleru, pod označením LLR160-5,5kW-REVEL-DZD, zahájila v létě 2016 společnost Revel Příbram s.r.o. ve spolupráci s DZD Dražice. Výrazným kladem je nejen jeho všestranné využití, ale také hospodárnost, nízká hlučnost a cenová dostupnost.

vytapeci bojler LLR160-5,5kW-REVEL-DZD

Co všechno bojler umí a kde ho můžeme využít?

Bojler je určen pro podlahové nebo radiátorové vytápění, přípravu sanitní teplé vody, větrání s aktivní rekuperací tepla, odvlhčování vzduchu a klimatizaci ochlazovaným vzduchem nízkoenergetických či pasivních domů nebo malých bytů. Své využití toto zařízení najde zřejmě také jako odvlhčovací jednotka pro SPA zóny nebo bazénové prostory s návratem energie do sanitní či bazénové vody. Vzhledem ke svým vlastnostem je vhodný i do dřevostaveb. Vytápět s ním lze i rekreační objekty; díky dálkovému ovládání je navíc možné si nastavit požadovanou teplotu ještě před odjezdem z domova a chatu či chalupu mít v době svého příjezdu již komfortně vyhřátou.

vytapeci bojler - horni pohled

Na jakém principu funguje?

Klasické tepelné čerpadlo vzduch-voda pracuje v malém vodním okruhu, ale lze ho kdykoliv přepnout na velký vodní okruh. Pro přípravu teplé vody byl zvolen bojler se spirálovým výměníkem 1,44 m2 a následně do série zapojen posilovací průtokový elektrokotel o výkonu 3 kW. Voda se nejprve ohřeje ve výměníku tepelného čerpadla, pak je – v případě potřeby – její teplota zvýšena v elektrokotli a z něho vstoupí do spirálového výměníku bojleru. Z něho se voda, poté co získá nebo odevzdá v závislosti na stavu teploty vody část energie, vrací buď do tepelného čerpadla v rámci malého okruhu, nebo je směrována do systému topení ve velkém okruhu.
Při nároku na výrobu chladného vzduchu během teplých dní je nutné upustit teplou vodu, a zároveň tak počítat s omezením kapacity bojleru.

logo REVEL

Více informací o společnosti REVEL a produktech, které nabízí, najdete na www.revel-pex.com.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze