Úvod

Holá pravda o umělém kameni

Rozhodli jste se, že svou nemovitost zkrášlíte obklady z umělého kamene? Pokud si správně vyberete, budou se Vaše oči radovat z nádherného vzhledu tohoto nadčasového materiálu po dlouhá léta. Avšak v opačném případě může mít radost velmi krátké trvání! Jak tedy správně vybrat umělý kámen? Poradíme Vám!


Co byste měli vědět
Umělý kámen patří mezi moderní a velmi oblíbené dekorativní materiály, které se používají především k obkladům exteriérů či interiérů. Pokud jde o použití umělého kamene v exteriéru, nejčastěji se s ním setkáme na venkovních fasádách a plotech. Jestliže máte v úmyslu použít tento populární materiál k některému z uvedených účelů, měli byste o něm něco vědět. Abyste se vyvarovali nejčastějších chyb při jeho nákupu, dovolíme si Vás seznámit alespoň s tzv. spotřebitelským minimem, které by se mělo stát Vaším spolehlivým vodítkem při jeho nákupu.    
Umělý kámen určený k obkladům najdete na trhu nejčastěji ve formě desek různých rozměrů. Při nákupu těchto desek z umělého kamene doporučujeme věnovat pozornost následujícím charakteristikám: celkovému vnějšímu vzhledu a barvě výrobku, použitému materiálu, a samozřejmě také jeho ceně, případně měrné jednotce, ve které je materiál jednotlivými firmami dodáván. Pojďme se nyní zaměřit na tyto vlastnosti podrobněji.
 
Vnější vzhled a barva
První věcí, která by nás měla při výběru umělého kamene zajímat, je jeho vnější vzhled. Umělý kámen nenese svůj název náhodně. Svou strukturou a barvou by měl věrně imitovat přírodní materiál. Prozkoumejte tedy, do jakých podrobností je zpracována struktura výrobku. Měli byste najít velký počet neopakovatelných struktur, takže by nemělo být snadné, najít dvě stejné desky. Pokud tomu tak není a prodejce Vám nabídne podezřele hladké, takřka stejnorodé betonové desky, po obkladových deskách se raději poohlédněte jinde. Vždyť si obklady z umělého kamene pořizujete právě kvůli jeho přirozenému vzhledu!
Neoddělitelnou součástí vzhledu výrobku je jeho barva. Zde máte možnost výběru ze dvou typů barevného vyhotovení, z monochromního (v jednom odstínu, např. v zeleném, bílém, či šedém), nebo několikabarevného s využitím více barevných přechodů. Hlavní předností vícebarevné varianty je, že věrněji imituje skutečný kámen. Při nákupu nikdy nezapomeňte otestovat odolnost barevného povrchu. Jak? Velmi snadno. Zkuste nehtem odškrábnout kousek barvy na lícní straně obkladu. Jestliže Vám zůstane za nehty barva, věřte, že životnost výrobku nebude příliš dlouhá. Jen pro zajímavost, průměrná doba životnosti kvalitního  umělého kamene v exteriérech se pohybuje kolem 20 let.    
 


Použitý materiál
Většina dostupných výrobků na trhu se vyrábí z betonové směsi. Rozlišujeme dva druhy betonové hmoty, a to obyčejnou (jejíž hustota činí asi 2 500 kg/m3) a lehčenou (s hustotou od 1800 do 2000 kg/m3). Primární výhodou výrobků ze standardního betonu je jejich značná odolnost vůči mrazu a dalším povětrnostním vlivům, stejně jako vůči mechanickému poškození. Jejich nevýhoda naproti tomu spočívá ve vysoké hmotnosti. Pokud tímto materiálem obkládáte například fasádu s tepelnou izolací, musíte navíc investovat do nosné konstrukce fasády.        
Obklady z lehčené směsi se dále dělí na desky zhotovené z perlitu, a na ty vyrobené z keramzitu. V čem je rozdíl? Perlitové obklady zpravidla bývají kvalitnější, keramzitové zase levnější. Pozor: jestliže keramzitová směs obsahuje příliš velké množství vápna, hrozí, že se lícová strana obkladu bude drolit. V současnosti bohužel neexistuje žádná jednotná norma předepisující parametry umělého kamene, kvalita betonové směsi však podléhá certifikaci jakosti. Proto od výrobce vždy požadujte osvědčení o jakosti výrobku! A pozor ještě na jednu věc: sádrové výrobky lze používat pouze k interiérovým stavebním úpravám! Navíc podobný interiér musí být v zimě vytápěn.

   
Poměr kvalita - rozumná cena
Cenové rozpětí výrobků z umělého kamene je velmi široké. Zcela pochopitelným přáním zákazníka, je, aby cena byla co nejnižší. Ovšem velmi nízká cena by ve Vás měla vzbudit podezření, že není něco v pořádku. Nápadně laciné produkty se totiž vyznačují nízkou kvalitou, neboť při jejich výrobě se obvykle nedodržují příslušné technologické postupy. Avšak ani druhý extrém není příliš žádoucí. Jakmile například nabízená cena obkladu za m2 překročí hranici 2500Kč, vězte, že v této cenové relaci se už vyplatí uvažovat o obkladu z přírodního kamene. Kde tedy hledat cenové optimum? Podle našeho průzkumu je v intervalu od 600 do 2000 Kč za m2.  V této cenové relaci za nižší cenu pořídíte celkem ucházející jednoduchý umělý kámen, většinou v monochromních barvách. Ve vyšších kategoriích na Vás čekají výrobky, které od přírodního kamene jen stěží rozpoznáte. Zkušenosti dokazují, že je moudré snažit se ušetřit jinde, než na kvalitě. Pokud chcete snížit náklady na pravém místě, nakupujte zboží přímo u výrobce. Nejenže ušetříte za provize poskytované dealerům či obchodním řetězcům, ale zpravidla o zboží dostanete více užitečných informací. Výrobci a specializovaní dodavatelé Vám dobře poradí. Řada z nich spolupracuje se stavebními firmami, které umělý kámen běžně používají, a tak mohou Vás na ně odkázat.
 
Nepodceňujte výběr!
Doufáme, že vám náš článek poslouží při výběru zboží z umělého kamene jako spolehlivé vodítko. A ještě dvě praktická doporučení na závěr. Upřednostňujte domácí dodavatele (zejména z důvodu skladové dostupnosti a doby dopravy/doručení) a při nákupu v internetových obchodech buďte obezřetní. Někteří prodejci mají snahu opticky snižovat cenu výrobku, anebo dokonce použít fotografie cizích výrobků! Mějte na paměti, že výběr stavebního či rekonstrukčního materiálu je důležitý a zodpovědný krok, na kterém závisí úspěch celého projektu, a proto raději dejte přednost osobní návštěvě prodejny výrobce nebo dodavatele!      
 
© - Mark Dvorkin
Magicrete® s.r.o.
Chrášt'any 140
25219 Rudná u Prahy
 
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze