Úvod

Dokonalý trávník je snem každého zahrádkáře: 4 rady a tipy, jak o něj správně pečovat

Každý majitel zahrady si přeje mít dokonalý trávník. Není divu, poskytne vám perfektní prostředí pro trávení času s vaší rodinou či relaxaci. Péče o něj však nemusí být tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Proto jsme pro vás připravili hned 4 rady a tipy, které vám pomohou docílit trávníku jako z předních stránek časopisů.


1. Pravidelné sečení

Úplným základem péče o trávník je jeho pravidelné sekání, díky čemuž bude nejen působit upraveně, ale zároveň přispějete k jeho zdraví. Obecně je doporučeno sekat trávník až poté, co doroste minimálně do délky 3 až 4 cm. V tomto případě lze trávník zkrátit zhruba o 1 cm. U zcela nových trávníků je dobré nechat jej narůst zhruba do délky 10 cm a až poté se pustit do sekání.

Během období sucha je naopak lepší ponechat stébla trávy delší, a to až do délky 5 cm – pro trávník tak bude mnohem snazší udržet si potřebnou vlhkost. Důležitý je také správný výběr sekačky, který také nemusí být úplně jednoduchý. Jednotlivé modely jsou vhodné do odlišného terénu, přičemž u větších nerovností je třeba sáhnout po výkonnějších alternativách.

Od výkonu se odvíjí i samotná cena sekačky, která se často vyšplhá i na několik desítek tisíc korun. Pokud se vám nechce investovat do dražších variant, a i přesto potřebujete upravit trávník v náročnějším terénu, pomůže vám půjčovna nářadí na zahradu. Občasný pronájem vás přitom vyjde mnohem levněji než koupě nového stroje.

2. Provzdušnění

Trávník je mimo jiné třeba pravidelně provzdušňovat, a to nejlépe pomocí vertikutátoru nebo kultivátoru. Jednoduše tak vytvoříte prostor pro růst nových stébel trávy a usnadníte průchod hnojiva či vody ke kořenům. Obvykle se doporučuje trávník provzdušňovat zhruba dvakrát do roka.

Vertikutátor je opatřen noži či kotouči, které se během jízdy po trávníku zapichují do země a vytváří zmíněný prostor. Volit přitom můžete mezi třemi druhy vertikutátorů, a to ručními, elektrickými nebo benzínovými – u menších zahrad jsou obvykle dostačující první dvě varianty.  

Na podobném principu funguje i kultivátor, který je však výkonnější – právě proto se obvykle využívá k odstranění plevele či kypření půdy. Pokud se vám nechce investovat do koupě nového stroje, poskytne vám kultivátor půjčovna Boels.

3. Hnojení

Aby trávník prospíval, je ho nutné hnojit zhruba dvakrát až třikrát do roka. Jedině tak se vám podaří dosáhnout hustého a zeleného povrchu po celé ploše. Nejlepší je s hnojením začít v období, kdy je půda vlhká a nedochází k jejímu rychlému vysychání – skvělou volbou jsou tedy jarní či podzimní měsíce. Během hnojení si dejte pozor na to, abyste hnojivo aplikovali rovnoměrně. K tomuto účelu můžete využít manuální nebo bateriová rozmetadla.

4. Zalévání

Stejně jako ostatní rostliny v zahradě potřebuje i trávník dostatek vody pro svůj růst. Za běžných podmínek není nutné trávník zalévat – vystačí si s občasným deštěm. To však neplatí během období sucha, které je u nás během léta poměrně časté.

V takovém případě je dobré trávníku dopřát vláhu zhruba dvakrát do týdne, a to nejlépe v ranních hodinách. Využít můžete i speciální zavlažovací systémy, které se obvykle spouští automaticky. Ideální je pro zalévání volit dešťovou vodu, čímž ušetříte nejen peníze, ale i pitnou vodu, která je čím dál tím vzácnější a tím pádem i dražší.

Jak vidíte, péče o trávník není žádná hračka, ale z dlouhodobého hlediska se vám vyplatí. Pokud se tedy budete řídit alespoň některými z našich tipů, budete se moci kochat krásným trávníkem, který vám bude závidět nejeden zahrádkář. Péči navíc zvládnete, i když nevlastníte žádné nářadí – většinu z něj si totiž můžete zapůjčit v již zmíněné půjčovně Boels, kde vám poradí i s jeho výběrem.

Zdroh foto: Unsplash.com
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze