Úvod

Rekonstrukce bytu zvýší standard bydlení

Myslíte si, že panelový byt neodpovídá standardům současného bydlení? Nebudeme Vám tvrdit, že tomu tak není. Pokud ovšem neproběhne rekonstrukce panelového bytu. Jestliže o rekonstrukci uvažujete, určitě si přečtěte náš článek.


Investice do bydlení 
Pokud zlepšíte dispoziční řešení a interiér svého bytu, nejenže jej zvelebíte, ale také zvýšíte jeho tržní hodnotu. A jak taková rekonstrukce probíhá? V prvé řadě byste si měli ujasnit, co přesně chcete zrekonstruovat, tedy zda se pustíte do rekonstrukce vybraných místností, anebo provedete jeho kompletní rekonstrukci. V této souvislosti byste pak stanovit částku, kterou chcete do rekonstrukce investovat. Zde je třeba počítat s tím, že částku o něco překročíte. Takže nezapomeňte stanovit ani strop.

 
Před rekonstrukcí

Rekonstrukce začíná konzultací
Pak přichází na řadu konzultace s odborníkem. Zde se skutečně nejedná o vyhozené peníze. Odborník Vám zpravidla dobře poradí a nabídne nadčasové řešení. Pokud nemáte nikoho známého, můžete se obrátit na Českou komoru architektů, na jejímž webu získáte kontakt na odborníka, kterého potřebujete. Abyste na první schůzce nemarnili čas, kromě svého rozpočtu byste měli odborníkovi předložit seznam problémů, které Vás při současném bydlení trápí, Vaši představu o finální podobě bytu doplněnou ilustrativní fotografií z magazínu o bydlení, případně mu můžete poslat mailem fotografie interiérů, které se Vám líbí. 

 
Po rekonstrukci

V koupelně to začíná
Malá koupelna často bývá prvním důvodem, který vede k tomu, že se majitelé panelového bytu začnou vážně zamýšlet nad jeho rekonstrukcí. Zde se nabízí dvojí řešení, a to buď obložení, anebo vybourání bytového jádra. Výhodou první z možností je snažní postup, hlavní handicap však spočívá v tom, že nezískáte žádný prostor navíc. Svou koupelnu sice zkrášlíte, ale zvětšíte ji jen opticky. Rekonstrukce umakartového jádra koupelnu zvětší a navíc Vám otevře nové možnosti, například vanu můžete dát na jinou stranu. Náš tip: Nechte si vypracovat více řešení, z nichž pak vyberete to optimální. Při výběru sanity a nábytku doporučujeme vsadit na nadčasovou klasiku. Celý proces obvykle trvá týden až dva (to záleží na počtu a šikovnosti řemeslníků), protože obnáší vybourání, vyzdění vnitřní stěny jádra a obložení. 

Kuchyně a ostatní prostory
Problém číslo dvě představuje kuchyně. Především dámy si stěžují na úzkou nudli, která jim nezajišťuje podmínky ke komfortnímu vaření. Jednu z možností, jak se vypořádat s nedostatkem prostoru, představuje propojení kuchyně s další místností, zpravidla tedy s obývacím pokojem. V případě propojení kuchyně s obývacím pokojem vzniká ohlašovací povinnost stavebních úprav menšího rozsahu. U družstevního bytu se tyto záležitosti řeší přes družstvo. Propojit si samozřejmě můžete i jiné místnosti. Pokud dispoziční řešení bytu propojení nedovoluje, doporučujeme se poohlédnout po multifunkčním nábytku, který Vám pomůže získat trochu prostoru navíc, aniž byste se pouštěli do náročnějších stavebních úprav. Zbývající bytové prostory zpravidla nevyžadují tak rozsáhlou rekonstrukci, alfou omegou je zde výměna podlahy. Interiér povznese také výmalba.


Kam dál?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze