Úvod

Víte, jak správně vybrat vodovodní baterii?

Současná nabídka vodovodních baterií je natolik široká, že vůbec není snadné se v ní zorientovat. Jednotlivé baterie se liší nejen svým vzhledem a designem, ale také cenou, kvalitou a svými užitnými vlastnostmi. Jak tedy vybrat tu správnou pro Vaši koupelnu? Poradíme Vám!


Není baterie jako baterie 
Design baterie, to je obvykle to první a často jediné, co nás zaujme. Aby nám však baterie dobře sloužila, měli bychom ji vybírat na základě poněkud odlišných kritérií. Jedná se především o trvanlivost povrchu, těsnost, výdrž v čase, úsporu spotřeby vody a pohodlí ovládání. Kromě toho je třeba vědět, který druh a typ baterie se kam hodí. Vodovodní baterie se dělí podle místa a způsobu umístění, a to na umyvadlové, dřezové, sprchové, vanové a bidetové. Podle umístění rozlišujeme nástěnné (které se upevňují na zeď do omítky), stojánkové (instalují se přímo na umyvadlo či vanu) a podomítkové (u tohoto typu se technika skryje pod obklad). Z hlediska regulace vody rozlišujeme baterie na směsové a termostatické. Podle způsobu ovládání rozdělujeme na baterie kohoutkové nebo pákové. Pákové baterie jsou jednoznačným trendem naší doby. Vynikají těsností, kvalitou i komfortem užívání. Kdežto klasické kohoutkové se volí spíše z estetických důvodů.



Ušetřit nebo připlatit za kvalitu?
Rčení, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci, platí také v případě vodovodních baterií. Prvotním ukazatelem kvality baterie je její kartuše, tedy jakési srdce baterie. Kvalitní kartuše u pákové baterie je tvořena dvěma keramickými destičkami s otvory. Pozdvihnutím páčky destičky posunuje a ovlivňujeme tak průtok vody. Vytáčením páky do stran pak regulujeme poměr studené a teplé vody. Levné baterie mají kartuši z plastových nebo méně kvalitních dílů, které dlouho neodolávají tlaku vody, vodnímu kameni a dalším vlivům. Baterie potom prosakuje, kape či zadrhává při používání páky. Kapajícím kohoutkem nám může utéci až 10 litrů vody během jedné noci. Kvalitní baterie vydrží bez závad řadu let či desetiletí. Důležitým ukazatelem kvality je rovněž samotné tělo baterie. Vysoce kvalitní baterie se vyrábějí například z mosazi nebo slitin, které odolávají velkým výkyvům teplot a vlhku. Další výhodou baterií z těchto materiálů je snadná údržba. Jak vidíte, připlatit si za kvalitu, se vyplatí. 

Jak zvolit správný vzhled baterie?
Nejdůležitějším kritériem je zde nepochybně rozteč baterie. Nejčastěji se setkáte s roztečemi 100 nebo 150 mm. Doporučujeme vždy zakoupit správnou velikost baterie. Redukce se sice zakoupit dají, vzhled baterie je tím však narušen. Škála baterií na našem trhu je natolik široká, že si můžete koupit baterie, které barevně sladíte s Vaší koupelnou. Většina baterií se však vyrábí v odstínech stříbrné barvy. Velikost samotné baterie by měla odpovídat velikosti zařízení, na kterém je umístěna. Vyvarujte se proto varianty drobných baterií na velkém umyvadle a naopak. Zaoblení hran (například u vany) a baterie by mělo rovněž ladit. Máte-li celou koupelnu laděnou do dynamických, ostrých linek, zakupte i podobný tvar baterie. Z estetického hlediska doporučujeme zakoupit baterie z jedné série. Vaše koupelna bude působit neobyčejně harmonickým dojmem. 



Drobnosti, které ušetří
Moderní baterie myslí i na Vaši peněženku. Například v komerčních objektech se používají baterie s čidlem, které šetří vodu, neboť voda začne vytékat až po přiložení ruky pod kohoutek. Pro běžné domácí použití toto řešení příliš nedoporučujeme. Páková baterie šetří vodu svou konstrukcí, stejně jako tím, že se dá jednoduše zavřít jedním dotykem. Ve srovnání s klasickými bateriemi má až třetinovou spotřebu vody. Při běžném užívání (například při čištění zubů) oceníte především komfort uzavření baterie minimální silou. Termostatické baterie jsou ještě šetrnější než pákové. Oproti běžným bateriím mohou ušetřit až 50 % vody. Automaticky směšují studenou a teplou vodu (nastaví se požadovaná teplota vody a baterie automaticky míchá teplou a studenou). Jsou bezpečné a vhodné do koupelen, které používají děti, protože jsou vybaveny bezpečnostní pojistkou zabraňující možnému opaření. Další úspory dosáhnete přidáním úsporného perlátoru nebo regulátoru toku, případně stop ventilu. V ceně kolem 50 Kč si můžeme koupit tzv. stop ventil se závitem, který se montuje na sprchovou hadici. Výrobce garantuje ušetření až 200 korun měsíčně jen tím, že voda se vypne v okamžiku, kdy se mydlíme nebo šamponujeme. Pouhých 200 Kč stojí samostatný průtokový regulátor ke sprše, který se vkládá mezi baterii a sprchovou hadici. Průtok lze nastavit na 8, 10, 12 nebo 14 litrů za minutu. A to je velká změna ve srovnání s 25 l/min, které protečou sprchovou baterií při běžném sprchování.

A na závěr 6 tipů, jak se vyhnout nejčastějším nástrahám:

1. Před nákupem si vždy ověřte správnou rozteč baterie.
2. Kvalitu baterie poznáte podle délky záruční doby. Na kvalitní baterie máte až pětiletou záruku. Ověřte si také kvalitní a dostupnou servisní síť!
3. Pozor na montáž. Naprostá většina problému s bateriemi vzniká špatnou montáží. Nejste-li šikovným domácím kutilem, přenechejte instalaci baterie raději odborníkům.
4. Pokud máte děti, doporučujeme zakoupit pákové nebo termostatické baterie, které se snadno ovládají, a chrání před opařením.
5. Dostatečně dlouhý kohoutek. Spád vody by neměl dopadat na hranu či bok vany, umyvadla či dřezu. Měl by směrovat do středu zařízení, případně na jeho odpad. Do kuchyně zvažte možnost baterie se sprškou. Sami časem oceníte praktičnost tohoto řešení.
6. Dostatečně vysoká baterie. Nevhodně umístěná a nízká baterie znesnadňuje očistu rukou či nabírání vody do nádob.

Další informace lze získat na internetových stránkách www.hopa.cz.

Seriál: Rekonstrukce koupelny

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze