Úvod

Interiéry devadesátých let: zdroj nebo pohřebiště inspirace?

Někdo na ně vzpomíná nostalgicky, jiný je rád, že už jsou přes dvacet let za námi. „Devadesátky“ byly desetiletím zázraků (jak jistě každý uzná), a my se dnes budeme věnovat magii, která se v 90. letech odehrála na poli interiérového designu. Některé momenty jsou čistě zábavné, jindy je třeba se zamyslet, zda je nutné, abychom se s tehdejšími trendy setkávali dodnes a kazili si tak estetický zážitek, který nám život nabízí.


BARVY… BARVY… BARVY!!!
Barvy! Barvy… barvy… barvy! Takto spolu nejspíš lidé při zařizování interiérů komunikovali, protože si jinak neumíme vysvětlit slunečně žluté, oranžové, fialové a lehounce zelené stěny, se kterými jsme se tehdy setkávali (a někdy ještě setkáváme). Devadesátky se toho nebály, celoplošné výmalby jasnými tóny, ty skvěle odrážely tehdejší společenské uvolnění.
Dnes bychom raději sáhli po menších plochách výrazných barev nebo po jejich tlumenějších odstínech. Hráškově zelenou nahrazuje smaragdově zelená, např. tehdy velmi populární rudě vymalovaná ložnice je snad dnes už tabu, lépe tam poslouží tmavě modrá nebo zcela neutrální barvy.

trendy barvy v loznici

Zajímavostí je, že pastely se vrací! Co říkáte na momentálně trendující kombinaci zelené a růžové?

trendy kombinace zelene a ruzove


INSPIRACE JAPONSKEM
Zenové interiéry byly protikladem k tomu, co jsme zmínili výše. Inspirace východními kulturami, neutrální barevné schéma, přírodní materiály a udržované bonsaje stárnou s grácií a byli typické spíš pro větší domy zařízené interiérovým designérem. Moderní jednoduché tvary nábytku se odrážely ve velikých prosklených stěnách či oknech vedoucích do klidné zahrady a světlé piniové dřevo interiéry ještě více prosvětlovalo. Díky absenci dekorací pokoje vypadaly čistě a vzdušně.

minimalisticky zarizeny vzdusny interier

Tomuto trendu v podstatě není co vytknout, dnes bychom jen vyměnili tehdy populární béžovou koženou sedačku za pohovku lehčího designu a aktualizovali floristické dekorace ve vysokých vázách, minimalistické interiéry, ve kterých jsou použity kvalitní materiály, ale zrají do krásy a stále se jimi inspirujeme.

minimalisticky interier v soucasne podobe

SHABBY CHIC
Tak se nazývá styl, který s radostí používá prvky historických stylů, především pak prvky s romantickým nádechem. Pastelové barvy, oprýskaný lak, rustikální look… V 90. letech byl tento styl poměrně populární a mohli jsme se setkat se zběsilými květinovými vzory na sedačkách a podnožkách, s krajkovanými závěsy, s oprýskanýma zdobnýma nohama stolů, celými umělými kyticemi i dekorovanými stínidly lamp.

interier ve slylu shabby chic

V případě shabby chic platí zlaté pravidlo „méně je více“, pokud tedy vlastníte předmět s výraznějším romantickým vzorem, nechte ho vyznít v jinak neutrálním prostředí. Pěkná rustikální komoda lépe vynikne pod zrcadlem s minimalisticky řešeným rámem než pod nánosem dalších shabby chic prvků.

KACHLIČKY S FLORÁLNÍM DEKOREM
Obložení celé koupelny či kuchyně není malou investicí do celkového vzhledu interiéru, to však zřejmě devadesátky neřešily a neváhaly investovat do dlaždic se vzorem břečťanu, rozkvetlých jabloňových větví, celých ovocných zátiší a dokonce i „roztomilých“ zvířecích motivů. Zalíbení v těchto skvostech je dnes spíš raritou, interiéru totiž nepřidávají na žádné hodnotě.

bohate zdobene kachlicky v kuchyni

Designéři doporučují vyměnit za jednoduchý design nebo za zajímavější řešení. V kuchyni se hodí např. výmalba speciální tabulovou černí, na kterou můžete psát milé vzkazy nebo nákupní seznamy, v koupelně je vysoce praktická betonová stěrka, která je nenáročná na údržbu.

KOBEREC ODE ZDI KE ZDI
Devadesátková klasika! Světlý koberec položený ve velkých plochách dodnes lapá prach v mnoha kancelářích, které nejdou s dobou, z domovů snad už kvůli náročnosti údržby zcela vymizel.

inspirace pro umisteni kobercu

Dnes ho nahrazují koberce menší, které opticky podlahu dělí, mohou vytvářet zóny (např. v dětském pokoji zónu pro hraní) a i být příjemným dekorativním prvkem. Kombinace různých materiálů v interiéru navíc vytváří iluzi luxusu a dva tři koberce různých textur mohou interiér moc pěkně pozvednout. Trendy devadesátých let tímto ani náhodou nekončí, za zmínku by určitě stály např. etno interiéry nebo nábytek z PVC s kresbou dřeva, který byl (a bohužel někde stále je) velkým hitem, budeme ale pokračovat někdy příště.

Doufáme, že jste načerpali inspiraci a třeba se i zamysleli nad možnosti obměny, která vás vymaní ze sevření devadesátých let. Je totiž čas vzít si z nich to nejlepší, ale to ostatní uložit (na vždy?) k ledu.

Máte chuť pobavit se dalšími skvosty 90. let? Přečtěte si článek o podnikatelském baroku.

Autor: redaktorka interier design školy intermezzo
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze