Úvod

Znáte zelené střechy?

Zelené střechy jsou stále rozmáhajícím se trendem, který se postupně dostává do podvědomí čím dál více lidí. Zatímco ve světě je lze považovat za zažitý standard, na území naší krásné země si teprve začínají budovat své místečko. Možná ani vy nevíte, co si pod pojmem zelené střechy představit - a v takovém případě vám doporučujeme číst dál!


Zelené střechy představují jakési zahrady na střechách. Realizují se především na rovných plochách, nicméně výjimkou nejsou ani šikmé střechy - ty však slouží ryze k estetickým účelům.

Estetický i praktický prvek v jednom
Zelené střechy jsou šikovnou kombinací estetického i praktického prvku. Nejenže vypadají zajímavě na pohled a dokážou na sebe strhnout pozornost, ale zároveň mohou nahradit zahradu - což ocení především majitelé rodinných domků ve městě, kteří nemají vlastní zahradu. Zelené střechy slibují rozmanité využití a dobrou zprávou je, že nevyžadují nikterak náročnější péči nežli klasické zahrady na odrostlém terénu.

zahrada na strese

Zvyšuje životnost stavby
Kromě toho, že díky zelené střeše bude váš domov rázem o něco zajímavější, originálnější a líbivější, prodlouží přítomnost zeleně i jeho životnost. Ochrání váš dům před teplotními extrémy, kroupami nebo klimatickými vlivy, což může životnost izolace prodloužit až na dvojnásobek.

Další výhodou je přirozené ochlazování stavby v horkém období. Vzhledem k tomu, že do sebe zelená střecha vsakuje srážkovou vodu a celkovou vlhkost, dokáže pocitově ochladit dům, což v létě není na škodu. Kromě toho sníží prašnost a postará se o zvlhčení vzduchu.

podzemni bydleni

Užívejte si výhody soukromé zahrádky
Pokud žijete ve městě, může pro vás být dotek přírody vysvobozením z tzv. betonové džungle. Jak je známo, ve městech je často nedostatek přírodních prvků, výběr je mnohdy zúžený na jediný parčík. Proto i vy určitě zelenou střechu oceníte, protože vám nabídne kontakt s přírodou a možnost využívat svou vlastní zahradu. Na zelené střeše můžete mít cokoli od obyčejných travin, přes byliny, keře nebo stromky.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze