Úvod

Dopřejte dětem kontakt s přírodou!

Ovládá Vaše dítě spolehlivě domácí kino, stolní počítač s notebookem, myčku nádobí a všechny ostatní domácí spotřebiče, přitom však viditelně postrádá kontakt s přírodou?


Je na čase, začít s tím něco dělat. Začněte od jeho dětského pokoje!

Handicap městského prostředí
Předpověď, která ještě před lety zněla spíše jako science-fiction, se dnes začíná krutě naplňovat. Malí velkoměšťané, tedy děti, které v životě nespatřily jiné prostředí, než vysoké domy, přecpané dopravní komunikace a obchody velkoměst, vlastně ani neví, že hranicemi města existuje také něco jiného. Příroda, z níž jsme jako lidé vzešli, a jejíž jsme součástí. Ostatně není divu, když tyto děti vyrůstají uprostřed skla a betonu moderního městského bytu. Tento handicap městského prostředí je třeba vhodným způsobem eliminovat! Naštěstí developeři novostaveb si tento deficit již uvědomili a začali navrhovat byty tak, aby z nich měly děti výhled alespoň do malého parčíku, který je součástí projektu. Tato snaha je sice chvályhodná, nicméně ke kontaktu s přírodou nestačí. 

Tipy na kousek přírody v pokojíčku 
Do dětského pokoje, který je součástí městského bytu, by proto rodiče měli vnést alespoň malý kousek přírody. Avšak do pokojíčků, kde žijí velmi malé děti, bychom neměli umísťovat živé rostliny. Nejenže berou v noci dětem kyslík, ale jejich přítomnost může být i jinak nebezpečná. Jak pro děti, tak pro rostliny samotné. Děti mohou část zelených rostlin sníst, což jim může následně způsobit vážné následky na zdraví, nebo mohou své zelené přátele poničit. Když trochu povyrostou, jednu, či dvě pokojové rostliny jim však do pokojíčku dát můžete. Právě proto, aby děti neztrácely kontakt se živou přírodou. K oživení dětského pokoje trošku starších dětí může přispět akvárium s několika rybičkami. Za zmínku stojí i neživé doplňky v podobě kalendářů s fotografiemi z nitra přírody. Dále můžete do pokojíčku pořídit menší knihovničku s knihami o přírodě, která může mimo jiné sloužit jako vzdušná příčka oddělující prostor. 

Nezapomínejte na to, že neoddělitelnou součástí přírody je sluneční světlo. Dětský pokoj by neměl být temný. 

Hroch je šedý a kráva není fialová
Možná Vám nyní připomeneme nějaký špatný vtip. Ale mnoho malých dětí se skutečně domnívá, že kráva je fialová a hroch třeba zelený. Jak by také ne, když tyto tvory znají pouze z pohádkových příběhů a z televizních reklam! Divili byste se, do jakého věku může tato představa přetrvávat. Když se tedy v rámci vnášení kousků přírody do interiéru dětského pokoje rozhodnete, že dětem na stěny nalepíte samolepicí dekoraci v podobě zvířat, dejte raději přednost zvířatům, která se svým zobrazením co nejvíce blíží skutečnosti. 

Hračky od některých výrobců působí dojmem, že je navrhli designéři, kteří tato zvířata nikdy v životě neviděli. Chudák zebra se podobá spíše žirafě a nosorožec praseti! Naštěstí na trhu existuje množství hraček, které tímto nedostatkem netrpí. Co Vám můžeme doporučit, to jsou sady zvířat vyrobené nejčastěji z plastu, nebo ze dřeva. Sady jsou označeny tematickými názvy, například farma, či hájovna. Najdete zde zvířata, která vypadají skutečně tak, jak mají, s traktorem, domečkem a dalšími doplňky.

Proč je kontakt s přírodou důležitý 
Proč je vlastně kontakt s přírodou tolik důležitý? Říká se, že kdo umí dobře vycházet s rostlinami a se zvířaty, umí to také s lidmi. K tomu, aby děti mohly denně zažívat přírodu v přímém kontaktu, nejlépe poslouží domácí zvířátko, kočka, králík, nebo pejsek, o které se dítě bude starat. Je na Vás, zda zvířecí pelíšek bude součástí interiéru dětského pokoje. 

Pokud si takové zvířátko nemůžete dovolit, a ani nemáte druhý domov v zeleni, vezměte děti alespoň občas na výlet do přírody. Obvykle to z centra velkoměsta není ani příliš daleko. Navštívit můžete skutečnou farmu se zvířaty. Ve městě zase můžete zajít do zoologické zahrady. Vaše děti tak budou mít jasnou představu o tom, že za hranicemi města žijí krávy, které dojí mléko, ze kterého se vyrábějí jogurty a sýry, stejně jako o tom, jak velký je slon nebo hroch, a že barva jejich hrubé kůže není zelená, ale krásně šedivá.

Kam dál ?


Foto: Samphoto
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze