Úvod

Vylaďte si dům ve skandinávském stylu

Skandinávský, nebo také jinak řečeno severský styl, se v posledních měsících drží v žebříčku popularity na předních pozicích společně s retro nebo romantickým vintage stylem. Kolikrát už jste projížděli webové stránky s nápady a doplňky v těchto stylech a říkali si, že byste rádi něco takového vytvořili i u sebe doma?


Úpravy snadnější, než byste čekali
Čisté linie a světlé barvy, nejčastěji v odstínech šedé, bílé nebo hnědé, jsou naprostým základem interiérů a exteriérů laděných do nádechu Skandinávie. Můžete tedy začít tím, že barevné stěny, které byly kdysi také moderní, vymalujete zpět na bílo či například světle hnědou. Vycházet lze třeba z toho, jakou barvu mají vaše okna. Jste-li majitelem těch dřevěných, máte v podstatě vyhráno, nicméně barvu hliníkových nebo plastových rámů změníte těžko. Barevné provedení ale často není nijak bouřlivé a zbytek interiéru i například k hnědým oknům snadno doladíte.

Hlinikova okna Lomax

Pokud navíc máte vnitřní parapety, nebojte se je využít a umístit na ně vhodné dekorace. Mezi ty klasické, které nesmí chybět v žádném skandinávském interiéru, patří květiny, které můžete vložit do dřevěných obalů na květníky. Takové si můžete s trochou fantazie nebo za pomoci internetu i sami vyrobit. Často jsou k vidění také různé proutěné košíky, fotografie či jen tak volně položené knihy. Nejenom, co se týče doplňků, ale obecně byste měli mít na paměti pár základních pravidel, která je nutné při zařizování domu ve skandinávském stylu dodržovat.

Příroda vládne
Veškeré naturální materiály mají zelenou. Ať už sáhnete po dřevě nebo si do vázy vytvoříte kytici ze sušených obilovin a květin, nemůžete šlápnout vedle. Nemusíte ale hned propadat panice, že musíte sáhnout například po nákladných dveřích z masivu. Na trhu jsou k dostání i hliníkové dveře v dekoru, který je imitací dřeva. A důvod, proč vítězí přírodní materiály nad těmi umělými? Protože podstatou skandinávského stylu je právě propojení přírody a člověka. Důraz je kladený také na světlo. V námi diskutovaném typu interiérů často vidíte nejenom světlé odstíny na veškerém vybavení, ale také zrcadla. Vnášejí do prostoru plastičnost a vhodně odrážejí sluneční paprsky.

Pokoj ve skandinavskem stylu

Nemusíte se ovšem bát, že budete muset pořizovat kompletně nové vybavení, pokud jste se do tohoto stylu zakoukali. Výhodou je, že skandinávsky laděné prostory jsou minimalistické. Složité obyvákové stěny jednoduše nahradí pár obyčejných poliček, na nevhodně barevnou sedací soupravu pořídíte světlý přehoz a před sedačku například malý kobereček. Pak už jen stačí pár doplňků a nový prostor vám pomalu začne růst před očima. Stačí začít a ono už to pak půjde samo.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze