Úvod

Volba oken z estetického hlediska

Na oknech nás asi ze všeho nejvíce zajímá jejich izolační schopnost. Tedy to, nakolik jsou okna schopna zamezit úniku tepla, přičemž určitá mikroventilace pro cirkulaci vzduchu mezi interiérem a exteriérem je žádoucí.


Dalším hlediskem, které je pro nás zajímavé, je také jejich pořizovací cena. U většiny z nás je dokonce i na prvním místě, co musíme zvážit, než stará okna vyměníme za nová, nebo než se zase na naší stavbě posuneme o krok vpřed.

Ale zkusme se teď na okna podívat z trochu jiného hlediska, a sice z hlediska estetického. Co našemu oku lahodí? To záleží na tom, jaký typ osobnosti jsme.

 - Přírodní typy lidí budou vyhledávat dřevěná okna, která jim svým pravým a nefalšovaným přírodním designem vnesou do interiéru trochu té přírody. Spolu s ní také hřejivý pocit, neboť přesně tak dřevo působí. Za tuto cenu jim nebude líto práce, kterou jim budou muset v budoucnu věnovat v podobě údržby – nátěr, lak.

 - Moderní typy lidí budou zase upřednostňovat atypická okna (tvar, rozměr), okna zajímavých profilů a třeba i barev. Ve většině případů půjde zřejmě o plastová okna, neboť jsou zcela bezúdržbová, vyjma každoročního promazávání kování. Budou-li chtít plastová okna skloubit s přírodním designem, zvolí imitaci dřeva, která bude její věrnou kopií. Neopomenou ani vhodně vybrat parapety a žaluzie tak, aby vše ladilo do sebemenšího detailu.

 - Lidé s ekologickým cítěním si zvolí jako svého favorita eurookna, která jsou nejčastější variantou oken dřevěných. Při jejich výrobě je totiž brán maximální ohled na naši přírodu a odpady z jejich výroby jsou minimální. Pak je dřevo zahřeje nejen svým teplým dojmem, jehož iluzi vytváří, ale také je bude hřát na srdíčku, že jejich výroba nezatížila přírodu tolik.

Dnes je velkou výhodou to, že interiérová a exteriérová podoba okna může být zcela odlišná, takže vám okno ladí zvenku i zevnitř a přitom je z každé strany jiné. Nejdůležitější je, abyste se ve svém domově nebo v kanceláři cítili útulně a dobře.
Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze